In 2003 oreerde het magazine Rolling Stone dat er sinds Frank Zappa weinig artiesten geweest zijn die zo goed jazz en rock wisten te mengen als Underkarl. Dit Duitse kwintet – onder leiding van bassist Sebastian Gramss – was tegen het moment van deze uitspraak al lang geen onbekende meer voor trouwe bezoekers van jazzfestivals. Zo stond de band al in 1995 in Moskou en op de festivals van Leipzig en Malta. Later volgden die van Praag ('96), Berlijn (97'), Munchen en Kopenhagen ('98). In Nederland was de groep onder andere te horen op het Bimhuisfestival van 2000 en het North Sea Jazz Festival van 2002 en in datzelfde jaar stond de groep in het Brugse concertgebouw in het kader van Jazz Brugge.
Dat Underkarl met een open blik naar de muziekwereld kijkt, blijkt uit verschillende albums. Zo zijn er op 'Freemix' (2004, Enja) remixen van hun nummers te horen en op 'Goldberg' (2007, Enja) vertrekken Gramms en zijn collega's vanuit Bachs 'Goldbergvariaties'.

Over de audio

Met het verwerken van Bachs muziek in een jazzy context staat Underkarl niet alleen. Met Jacques Loussier en Uri Caine heeft Gramms voorgangers die elk hun eigen manier van werken hadden, wat heel uiteenlopende resultaten opleverde. Net als Caine springt Gramms losser om met de Bachs partituur, maar in tegenstelling tot de Amerikaan is zijn visie veel soberder. Door te kiezen voor het transparante kwintetgeluid (zonder piano) krijgt de muziek ademruimte gaan Gramms variaties klinken als miniaturen met veel plaats voor improvisatie.
In dit fragment worden de spots op trombonist Nils Wogram gericht. Als solist vindt die nauw aansluiting vindt bij zijn begeleiders, waardoor de groep geleidelijk aan en in blok de intensiteit opvoert. Naast dit spontane groepsgeluid is ook goed te horen hoe secuur er samengespeeld wordt. Vooral naar het einde toe lijken de muzikanten elk een stukje van een muzikale puzzel te hebben die perfect in elkaar passen.
Dit fragment van 'Goldberg' werd opgenomen op 13 maart 2006 door de Bayrischen Rundfunk.

Meer over Underkarl


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.