Met het Vlatkovich Tritet ontmoeten drie muzikanten met een totaal andere achtergrond elkaar in een eerder ongewone bezetting van trombone, bas en drum. Leider en trombonist Michael Vlatkovich (VS) heeft de 'zuiverste' jazzachtergrond van de drie: van vrije improvisatie tot klassiekere jazz. Dit 'zuiverste' betekent niet 'uitsluitend', aangezien hij eveneens thuis is in wereldmuziek en te horen is op de soundtracks voor o.a. 'The Mask' en 'The Tempest'.
De Zwitserse bassist Jonas Tauber komt overgewaaid uit de klassieke muziek: studies piano en cello, solist in de celloconcerti van Elgar, Schumann en Bloch en concerten met o.a. de violist Itzhak Perlman. Momenteel is hij zowel actief binnen de klassieke (The Oregon Symphony) als binnen de geïmproviseerde scène.
Drummer Ken Ollis (VS) laveert dan weer meer tussen de pop/rock en de jazz, zowel wat muzikale komaf als wat actuele activiteiten betreft.

Over de audio

'All Flat Deebee GeeBee Too' uit de cd 'Queen Dynamo' laat duidelijk horen hoe het samenspelconcept van het Vlatkovich Tritet werkt. Een kronkelend thema geeft het startsein voor het nummer. Ondanks de vreemde ritmische hoeken en haken wordt het toch door de drie muzikanten samen afgewerkt. Daarna schieten bas en drum in een no-nonsense jazzgroove met een niet mis te verstane walking bass-partij en een uptempo drumdrive, waarboven Michael Vlatkovich zijn solo ontvouwt. Ollis en Tauber zijn echter te veel op hun vrijheid gesteld om dit lang te laten duren en geleidelijk aan weken ze zich los van hun begeleidende rol, waardoor de drie muzikanten in een collectieve improvisatie belanden. Bij de bassolo die daarop volgt kan niet naast de fenomenale klank van Tauber geluisterd worden: virtuoos, licht gearticuleerd en tegelijkertijd onontkoombaar qua sonoriteit.
Bij 'In detail' deze keer geen muzikale analyse, maar paar bedenkingen van bassist Jonas Tauber omtrent vrijheid in het samenspelen en de manier waarop muziek en het leven daarbuiten met elkaar verbonden kunnen zijn.

Meer over Vlatkovich Tritet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.