Wang Li werd geboren in Shandong (China) als zoon van een echtpaar militairen, lid van de communistische partij. Tot zijn zevende leefde hij bij zijn grootouders in een wooncomplex van het volksleger. Binnen deze strijkt afgelijnde omgeving was er geen plaats voor een muzikale opleiding. Na zijn universitaire studies vertrok hij dan maar alleen naar Parijs waar hij op het conservatorium jazz studeerde. Wang Li bracht twee platen uit: 'Wang Li' en 'Aspiration' waarop hij te horen is op diverse fluiten en mondharpen. In juli 2006 was hij te gast tijdens het vijfde internationale mondharpfestival in Amsterdam en drie jaar later stond hij op Sfinks en het WOMAD festival.

In 2010 was Wang Li te horen op ‘Unue’, een album van de Franse klezmerklarinettist Yom. Die had met zijn vorige plaat ‘The New King of Klezmer Clarinet’ uit 2008 zijn ambities meer dan duidelijk gesteld. Met deze titel knipoogde Yom niet zonder zelfrelativering naar zijn legendarische collega Naftule Brandwein die zichzelf de koning van de klezmerklarinet noemde. Yom was reeds eerder te gast in het Zuiderpershuis, tijdens het Joods Cultuurfestival in 2010, toen hij een hommage bracht aan een andere illustere voorganger: de in 1963 overleden joodse klarinettist Naftule Brandwein.

Over de audio

Op deze nog onuitgegeven track is Wang Li niet te horen op mondharp, maar op een Chinees mondorgel. Door de circular breathing techniek kan hij minutenlange klanken spelen, zonder ze te moeten onderbreken om te ademen. Zo ontstaat een drone-achtig tapijt. Hierboven zweeft de klarinet van Yom: eerst eerder bescheiden, maar geleidelijk aan vrijer en vrijer met de voor klezmer zo typische, korte en vinnige wendingen.

Het duo weet de muziek echter rijker te maken dan louter pedaalnoten en melodie. Door de mogelijkheid van meerstemmigheid op het mondorgel en het boven elkaar plaatsen van verschillende klarinetpartijen wint de muziek aan diepte en variatie.

'Réflections' is momenteel nog niet in de handel verkrijgbaar, maar zal verschijnen op het album 'Green Apocalypse' (Buda Musique) dat gepland staat voor februari 2012.

Meer over Wang Li & Yom


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.