De wortels van de qua omvang erg bescheiden Winter Family liggen in 2004 wanneer Ruth Rosenthal en Xavier Kleine elkaar ontmoeten in Jaffa. Hun optredens zouden hen de volgende jaren naar heel uiteenlopende podia voeren in Israël, West-Europa (voornamelijk Frankrijk) en de VS. Het duo trad op in kerken, clubs, galerieën en zelfs tijdens een modeshow. Opnames werden gerealiseerd in kerken, parkeergarages en diverse appartementen. Niet verwonderlijk, gelet op de klankgevoeligheid die te horen is op het dubbelalbum dat Winter Family in 2007 uitbracht op Sub Rosa. Hierop worden de spoken word performances van Rosenthal (eigen teksten in het Engels en het Hebreeuws) ondersteund door de minimaltistische muziek op piano, orgel of harmonium van Xavier Kleine. Het resultaat is uiterst breekbaar, intimistisch en dwingt de luisteraar andere activiteiten te staken en te aandachtig luisteren.

Over de audio

Winter Family is duidelijk niet alleen geïnteresseerd in tekst of noten, maar het duo besteedt minstens evenveel aandacht aan de klank op zich. Dat is hier duidelijk hoorbaar in het laten uitklinken van de pianotonen (natuurlijke fade-out) en de manier waarop de stem in het begin naar voor komt. Amper verstaanbaar wordt de aandacht minstens evenveel op de klinkers als op de medeklinkers gelegd, waarbij er kleine variaties zijn in de duur en de hoogte van de klanken. Bovendien mag de stem (net als de piano) resoneren. Geleidelijk aan wordt de stem duidelijk verstaanbaar en begint de pianopartij te ontwikkelen. Aanvankelijk heel langzaam: de piano zet de stappen slechts noot per noot. Wanneer er extra akkoorden gevormd worden, komt er een kleine stroomersnelling, zeker wanneer die akkoorden herhaald worden en kleine veranderingen in de samenstelling de harmonie doen verschuiven.

Een minuut voor het einde van de track wordt de pianoklank plots kouder en worden de akkoorden in een hamerend ritme gespeeld. Deze instrumentale verandering blijft niet zonder gevolgen voor de spreekstem. Die wordt in verschillende lagen ontdubbeld, waardoor piano en stem de track naar een hoogtepunt voeren.

'Ray of Light' werd live opgenomen in het Hazira Theater in Jeruzalem.

Meer over Winter Family


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.