Het Duitse Zodiak Trio ontstond enkele jaren geleden in de geest van de trompettist John-Dennis Renken. Onder invloed van Cuong Vu en Nils Petter Molvaer begon hij opnieuw met elektronica te experimenteren, nadat hij een gelijkaardige zoektocht enkele jaren daarvoor had opgegeven, wegens het tegenvallende resultaten. Een bijkomende stimulans voor het terug oprakelen van de technologie was het feit dat het akoestische jazzensemble waar hij in speelde niet datgene bracht wat hij verwachtte. Zo rijpte het plan voor het trio, waarvoor hij uiteindelijk de hulp vroeg van drummer Bernd Oezsevim (met wie Renken reeds in verschillende bands had samengespeeld) en gitarist Andreas Wahl.

In 2008 verscheen hun eerste cd 'Zodiak', waarop de groep een jazzgeluid laat horen dat schatplichtig is aan elektronische sounscapes, vreemde maatsoorten en stevige rock, zonder in de cliché's te vervallen. Tijdens het KlaraFestival (september 2008) speelt het ensemble zijn eerste show in België.

Over de audio

In 'Flatbush' hanteert het Zodiak Trio verschillende spelconcepten: ritmisch scherp samenspel, vrije improvisatie en zwevende soundscapes. Bovendien is hier goed te horen hoe Renken de elektronica toepast op zijn trompetgeluid.

In het begin wordt een nerveus, ritmisch motief gespeeld dat later overgaat in een gelijkaardige melodie. Wanneer het vaste metrum wordt weggehaald belandt het stuk in een soundscape die vertrekt vanuit vrij triospel om later helemaal gekleurd te worden door de trompetklank. Door het gebruik van elektronica wordt het trompetgeluid meerstemmig gemaakt (als het ware vermenigvuldigd), afgebogen, gerekt door delay en geloopt. Op deze manier kan Renken, aangevuurd door zijn collega's, een echte muur van trompetgeluiden optrekken. Wanneer die muur snel afgebouwd wordt, belandt het trio weer in een min of meer akoestische setting. De gitaar brengt het nerveuze begin terug, later gevolgd door de anderen.

Meer over Zodiak Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.