Wat de Gentse Bert Ostyn presteert, doen slechts weinig Vlaamse artiesten hem na: drie platen op rij maken die zowel creativiteit als eigenzinnigheid uitademen en van een erg grote muzikale klasse getuigen. Absynthe Minded heeft niet enkel een aanlokkelijke naam, maar geniet ook een grote populariteit dankzij zijn spetterende liveshows. Ondanks het monstersucces van doorbraakhit 'My Heroics Part One' (met zijn hemelse zanglijn), bleek het vrij experimentele karakter echter een monsterverkoop in de weg te staan. Daar kan wel eens verandering in komen met 'There Is Nothing'. Op muzikaal vlak trekt dit nieuwe plaatje de lijn door: dertien licht benevelde, maar toch veelal swingende songs beloven weer het nodige vuurwerk op de komende zomerfestivals. Het onderkomen bij een muziekgigant en een mooier afgeschuurde, poppy uitstraling zorgen echter dat Absynthe Minded vanaf heden ook in de huiskamer of de file een volledige goedkeuring verdient.

Absynthe Minded mag dan al minder psychedelisch klinken dan zijn naam doet geloven, de band omschrijven blijft geen eenvoudige opgave. Deze vijf heren maken eenvoudig klinkende popsongs met hier en daar de nodige hoekjes die zowel internationale grootsheid als een alomtegenwoordig straatgevoel uitademen. 'There is Nothing' doolt rond in een lome roes, mee in het leven geroepen door topproducer Jean-Marie Aerts, maar zwalpt toch heerlijk heen en weer. Zo kunnen Ostyn en co hun ei zowel kwijt in wiegende droomliedjes als 'I'll Be Allright' of 'Your Backdoor' (die weliswaar een lichte tekstuele ironie durven verhullen) of heerlijk hobbelende songs als het langdurig dravende 'A Great Height'. Verder wordt ook krachtig gitaarwerk niet geschuwd in opener en single 'Plane Song' of in het overgelukkige 'I Wanna Forget'. Jazz, folk en muzak gaan gebukt onder een stevige dosis alledaagse poprock, waardoor Absynthe Minded moeiteloos het grote publiek aankan. De jankende, uptempo titeltrack rockt de pannen van het dak en kan met de nodige distortions en gitaarsolo's gerust de festivalweide platspelen. Daarnaast bevat een hoogvlieger als 'Ask Me Anything' een gezonde dosis blanke soul, ondersteund door spichtige blazers en een kabbelende hammond. Toegegeven, een absolute tophit als 'My Heroics Part One' moet op deze cd niet gezocht worden. Daarvoor is 'There Is Nothing' te gevoelig, diepgaand en subtiel. De plaat is een nog langer leven beschoren dan zijn voorgangers en helpt Absynthe Minded allicht verder aan een (West-) Europese veroveringstocht.

De overstap naar major Universal heeft Absynthe Minded gelukkig geen sterallures bezorgd. 'There is Nothing' openbaart een band die zich de nodige ademruimte toe-eigent en is in al zijn diversiteit perfect genietbaar als "on the road"-plaat. De soms al te experimentele en moeilijke hoekjes zijn weggevaagd en wat overgebleven is, is een oerdegelijk, integraal genietbaar popinstrument.

Meer over Absynthe Minded


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.