Als over lichtvoetige indiepop gesproken wordt, mag een Zweedse band als Acid House Kings niet ontbreken. De broertjes John en Niklas Angergard en schoonzus Julia Lannerheim wisten zich na het onverwachte succes van hun debuut ‘Sing Along with the Acid House Kings’ even geen goede houding aan te meten, waardoor de reeds half afgewerkte opnames van de opvolger integraal in de vuilbak belandden. Maar na zes jaar mogen de drie koningen eindelijk uitpakken met een waardig vervolgverhaal: eentje die nog onschuldiger en sentimenteler klinkt dan zijn voorganger en waarvan de eerste noten al een streling voor het oor vormen.

Neem Belle en Sebastian, The Housemartins, een scheut jaren ’70 Britpop en een bijna puberale dartelheid en men komt aardig in de buurt van het geluid van dit plaatje. Tien vlotte liedjes waarbij broer John, schoonzus Julia of beiden telkens de zangmicro ter hand nemen, omhelzen begrippen als levensvreugde, liefde en onbezonnenheid. Veel hoge tonen en vederlichte zangpartijen zorgen voor een aangename verhevenheid en een naïeve uitstraling. Wapens als akoestische gitaar en piano worden voorzichtig en speels gehanteerd en quasi onopvallend begeleid door een volwassen productie met rijke arrangementen van strijkers, glijdende orgeltonen en huppelende drumpartijen. Zacht orgelspel, tamboerijn of zelfs castagnetten verhogen verder het goed gevoel op ‘Music Sounds Better With You’.

Neem het ongebreidelde optimisme van ‘I Just Called to Say Jag Älskar Dig’ (“ik hou van je”): een sentimenteel gitaarriffje, dartel pianomotief en de hoog zwevende falset van John Angergard vormen een pracht van een liefdesmelodie die met een warme trompet en romantische achtergrondzang wordt opgefleurd. Let wel: dit is zweefpop, geen suikerpop. De indiefactor blijft present. Luister maar even naar het zomerse rock’n’rolldeuntje van ‘Heaven Knows I Miss Him Now’ dat na een half uurtje dit album afsluit en vooral het warme bed van gitaar, piano en bas dat rond die lied zweeft. Dit is songschrijverklasse.

Na Peter, Bjorn & John is het tijd voor een nieuw Zweeds trio dat met zaken als jeugd, retro en souplesse durft te goochelen. De zomervakantie kijkt om de hoek, het laatstejaarsbal komt eraan en de liefde lacht iedereen toe. Het is dus hoog tijd voor een plaatje van The Acid House Kings!

Meer over Acid House Kings


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.