Een kleine blik op de titels volstaat: Acid Mothers Temple & the Melting Paraiso UFO presenteert 'Interstellar Guru and Zero'. De inmiddels al zowat vijftigste plaat van deze Japanse band (of beter: gemeenschap) is weer een knap staaltje psychedelische abstractie. De befaamde experimentele progrockers drijven hun escapades vaak tot een erg verheven, geestesverruimend niveau en dat is op dit slechts twee tracks tellend album ook zeker het geval. Een bizarre mengelmoes van 60's psychedelica, hallucinerende paddenstoelen en vooruitstrevende gitaarlandschappen (soms pure noise) lijkt de waanzin zelve.

Doorheen zijn slechts twaalfjarig bestaan heeft het Acid Mothers Temple & the Melting Paraiso UFO een boel personeels- of gedaantewijzigingen moeten ondergaan. Drijvende kracht blijft speedgoeroe Kawabata Makoto die hier gitaar, sitar, zang, synthesizer, orgel en tapeloop voor zijn rekening neemt. Gaandeweg is de fascinatie van dit gezelschap – op deze cd met zijn vieren – voor regelrechte noise en zware gitaarsoundscapes ook toegenomen. Dat wordt duidelijk op de eerste track, die de Tangerine Dream en Pink Floyd-stempel van weleer compleet overboord gooit. 'Astral Projection from Holy Sangrila' trekt na een wervelende vocale mantra al snel een universum op van gierende, scheurende postrockgitaren om na een kwartier uit te monden in een stukje akoestisch Oosters gitaarspel. Spacebleeps en voortdurend wegdraaiende effecten zorgen nog wel voor een psychedelische inslag, maar echt gemakkelijk verteert deze mastodont toch niet. De grootste klemtoon ligt dan ook op de tweede song en tevens titeltrack, 'Interstellar Guru and Zero'. Vanuit een langzaam opgroeiende synthesizertoon ontstaan golvende en bubbelende sfeereffecten die de weg vrijmaken voor een mysterieus, permanent bewegend klanktapijt. Voorbijvliegende schichten verlichten de vrij monotone grondtoon die langzame kleurnuances vertoont en maken dit nummer grotendeels een minimaal, new age-achtig geheel. Wanneer na twintig minuten snelle rockdrums invallen die meteen ook achterstevoren geloopt worden, krijgt deze hallucinerende symfonie plots een totaal ander karakter. De klankwaaier verrijkt en langzaam ontstaat een duizelingwekkend, verheffend geheel dat de luisteraar meesleept in een adembenemend, interstellair universum waarin uiteindelijk ook gitaarscapes en ruis een plek krijgen.

De nieuwe plaat van Acid Mothers Temple & the Melting Paraiso UFO is een klein onderdeeltje uit een groot verhaal met jaarlijks bijna vijf nieuwe releases. De duizelingwekkende, psychedelische muziek van deze cultband, waarvan de meeste platen heuse collector's items zijn geworden, toont steeds een andere invulling van dezelfde doelstelling: met erg lange geluidsexperimenten de aanhoorders in een diepe trance onderdompelen. Wat dat betreft, is 'Interstellar Guru and Zero' zeker geslaagd.

Meer over Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso UFO


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.