Muzikanten Christian Hector en Daniel Droste maken meestal het mooie weer met Midnattsol, een band die relatief vrolijk uit de hoek kan komen. Het is dan ook een fikse verrassing wanneer de eerste tonen van Ahab weergalmen: dit is rasechte funeral doom! Zoals de naam al aangeeft is dit zeer donker getint, bijna tergend langzaam en verdomd bruut. Dat beide heren geen novicen zijn aangaande muziek, wordt meteen duidelijk: dit album zit namelijk puik in elkaar.

'The Call of the Wretched Sea' draait volledig rond het legendarische boek 'Moby Dick' van Herman Melville. Ahab heeft geprobeerd de sfeer van het literaire meesterwerk te vertalen naar geluid en in feite is hen dat behoorlijk gelukt. De filmversies van dit verhaal geven immers niet altijd aan hoe donker het boek is. Alles van Ahab heeft dat echter wel in zich: de bijzonder laag gestemde gitaren laten een geluidsmuur ontstaan die even massief is als een onrustige zee op een koude en donkere avond, de haast onaards diepe brul van Daniel Droste is onverstaanbaar maar even mystiek als de snijdende wind tijdens een storm en de drums klinken als het breken van immense golven op een getergd eiland. De nummers duren dan ook behoorlijk lang, omdat het oproepen van dit soort emoties niet kan afgehaspeld worden in twee minuten. De repetitieve dreunen van de gitaar beuken de luisteraar compleet murw. Echte rustpunten zijn er nauwelijks te vinden, al laat 'Of the Monstrous Pictures of Whales' soms een vage herinnering aan de veiligheid van de haven weerklinken. De titels geven trouwens aan hoe beukend de muzikanten te werk gaan. Het spreekt vanzelf dat 'The Hunt' net iets opzwepender is dan 'Below the Sun', al kan opzwepend niet meteen in tempo uitgedrukt worden.

Toegankelijk is Ahab in ieder geval nauwelijks. Het vergt immers een juiste mentale ingesteldheid om ten volle de kracht van deze plaat te kunnen vatten. Het staat echter wel als een paal boven water dat de band er in geslaagd is om een bijzonder geslaagde audioversie te maken van een verhaal dat vaak wordt verteld, maar waarvan de scherpe kantjes geregeld worden afgevijld.

Meer over Ahab


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.