Talent zit vaak in de genen. Dat verklaart ook meteen waarom de jongere zus van Liv Kristine Espenaes met haar band Midnattsol zo'n indrukwekkend debuut heeft afgeleverd. Net als haar zus is zij een klassezangeres met een herkenbare stem en wordt zij geruggensteund door een groep die van aanpakken weet.
"Alweer een gothic metalgroep met een zangeres." Dat moet het vooroordeel zijn waar Midnattsol zich voorbij moet boksen. Het valt niet te ontkennen dat ook Midnattsol zich in deze niche ophoudt, maar er zijn subtiele verschillen tussen deze band en het gros van de gothic metalgroepen die allemaal Within Temptation of Nightwish proberen te imiteren. Carmen Espenaes heeft niet zo'n typisch hoge en fijne operastem zoals de meeste van haar collega's. Zij zingt in een lagere toonaard en dat geeft het geheel van Midnattsol een aangename warmte. De groep speelt voornamelijk aan een fiks tempo maar omdat de gitaarpartijen relatief eenvoudig blijven is Midnattsol geen moeilijk verteerbare kost. Doorheen het geheel zit een flinke laag keyboards geweven waarin heel regelmatig folk-achtige invloeden doorschemeren. Die combinatie van zalvende zang, uptempo muziek en folktoetsen creëren een sfeer waarin vrolijk feesten en lustig in het rond hoppen de boodschap is. Dat betekent niet dat er geen plaats is voor introspectie, wat een nummer als nummer als 'Desolation' of afsluiter 'Tapt av Hap' bewijst. Het tempo mag al eens zakken, de toon mag al eens droever worden en een akoestische gitaar mag het geweld van de elektrische geluidsmuur regelmatig onderbreken. Het is de mooie balanceeract tussen hard en zacht, tussen snel en rustig die het geheel van 'Where Twilight Dwells' doorlopend interessant houdt. Midnattsol speelt met verschillende emoties en weet door kunstig geconstrueerde songs de luisteraar bij de lurven te vatten en niet meer los te laten.
Gelukkig is het nog mogelijk dat een gothic metalgroep met zangeres ontsnapt aan de clichés die het subgenre wat plagen. Midnattsol klinkt lentefris en hups als een ronddartelend lammetje. Als ze op dit elan kunnen door blijven gaan gaat Midnattsol nog bijzonder groot worden. Het is ze ten volste gegund.

Meer over Midnattsol


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.