Alarum is een naam die vast niet onbekend in de oren zal klinken van menig liefhebber van übertechnisch zwaar metaal. De heren grossieren namelijk in frenetiek muzikaal geweld dat quasi constant van de hak op de tak springt en door de band genomen weinig op heeft met traditionele songstructuren. 'Natural Causes' is een logische verderzetting van de discografie van dit trio, maar toch met een paar bemerkingen.

Muzikaal staat Alarum als een huis. Het sterke aan dit album is dat de exploten van het drietal nergens geforceerd of onlogisch overkomen. Dat is geen sinecure, want de noten, akkoorden en progressies die gebruikt worden, zijn allesbehalve conventioneel. Zo kan het ene moment een billentoeknijpende riff op band worden gepleurd, terwijl het volgende moment een compleet onverwachte solo door het zwerk schiet. Daardoor is het ook zo dat de nummers wel wat vergen van een luisteraar, want easy listening is een term die hier bezwaarlijk gebezigd kan worden.

Dat gezegd zijnde, is Alarum nergens in de buurt van een death metalband, wel integendeel. Mochten de heren van Metallica destijds deze gang zijn opgegaan, dan had Alarum netjes in die niche gepast. Dat komt voor een groot gedeelte ook op het conto van zanger/bassist Mark Palfreyman, die een licht hese zangstem hanteert die balanceert op het randje van een kruising met James Hetfield. En meteen ligt daar ook het zwakste punt van Alarum: de zang. Echt overtuigen doet Palfreyman nooit, want hij blijft te braaf en vooral durft hij meer dan eens op het randje van vals gaan, iets wat na verloop van tijd bijzonder stoort. Dat de zanglijnen vaak onlogisch geplaatst zijn, heeft vooral te maken met de invalshoek van de muziek en vraagt wat gewenning, maar dat net niet goed zingen is vreselijk irriterend en helpt een groot gedeelte van de sfeer om zeep.

'Natural Causes' is een aardig album voor liefhebbers van opvallende en tegendraadse technische metal, maar het vergt wel even wat doorzetting met betrekking tot de zang. Maar wie zich daar kan overheen zetten, heeft er weer een notenliefhebbende band bij.

Meer over Alarum


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.