De heren van Alexisonfire gaan er prat op dat iedereen die hun groepsnaam op zich laat tatoeƫren, gratis binnen mag op zijn concerten. Niet dat zo'n ludieke actie nodig is om de zalen vol te krijgen, maar voor wie nog ergens enkele vierkante centimeters huid vrij heeft, is het mooi meegenomen. 'Crisis' is de derde plaat van deze vijf Canadezen en bundelt elf verzorgde songs zonder al te veel franjes. De donkere thematiek loopt uiteen van een gefrustreerde kantoorbediende over vandalisme tot de sneeuwstorm die de Niagara-regio trof in 1977.

Al vanaf de openingstrack 'Drunks, Lovers, Sinners and Saints' wordt Alexisonfire's formule duidelijk: George Pettits furieuze screams en Dallas Greens bitterzoete zang dialogeren boven een stuwende drum, terwijl stevige, overstuurde gitaren voor de nodige drive zorgen. De fijn uitgewerkte instrumentenwisseling in de breaks en de geslaagde accentverschuivingen maken van 'This Could be Anywhere in the World' een eerste hoogtepunt. Binnen elk nummer zijn er enkele pogingen tot variatie, ook al blijft het punkrock-idioom altijd aanwezig. Meezingmomenten zoals in 'We are the Sound' en 'We are the End' zijn duidelijk op hetzelfde patroon gebaseerd en ook in andere liedjes zijn er heel wat melodieƫn en motieven die wel vaker gebruikt worden. 'Crisis' is een van de scherpste tracks op het album, met een maximum aan screams, een kletterende basriff en snijdend dissonante gitaren. De twee laatste nummers baden in een rustigere sfeer en zijn interessanter opgebouwd dan de meeste andere. Het gitaargeluid wordt ijler en de drums trager, terwijl in 'Rough Hands' zelfs enkele noten op de piano te ontwaren zijn. De screams klinken hier ietwat potsierlijk maar het refrein, dat over de maten lijkt te zweven, is behoorlijk mooi.

'Crisis' is een goed te pruimen mix van punkrock, emo en hardcore, zonder al te veel pretentie. Op een paar metrische subtiliteiten na is de muziek van Alexisonfire vrij rechttoe-rechtaan. Wel wordt er duidelijk veel aandacht besteed aan de instrumentatie en de wisselwerking tussen de verschillende stemmen, wat af en toe toch voor een meer genuanceerd geluid zorgt.

Meer over Alexisonfire


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.