City and Colour is het pseudoniem van de Canadese singer-songwriter Dallas Green, die bekendheid vergaarde als gitarist van het onlangs ter ziele gegane Alexisonfire. De zachtaardige indiefolk van City and Colour staat echter in schril contrast met de onstuimige posthardcore van Alexisonfire.

Debuut ‘Sometimes’ dateert al van 2005 en maakte enkel gebruik van stem, piano en gitaar om verstilde akoestische luisterliedjes te boetseren. Opvolger ‘Bring Me Your Love’ (2008) breidde het klankenpalet uit met occasionele harmonica, bas, drums, banjo en lap steel. De nieuwste langspeler ‘Little Hell’ trekt die lijn verder door en opteert voor rijk gearrangeerde, meeslepende folkrock.

De rode draad doorheen het album blijft onmiskenbaar de hese kopstem van Dallas Green. ’s Mans weemoedige vocalen en hemelse zangharmonieën worden ondergedompeld in een verkwikkend bad van zalvende gitaarakkoorden, zwierige pianotoetsen en etherische lap steel. De sobere ritmesectie zit niet uitgesproken in de mix, maar geeft de plaat de nodige drive mee.

De belangrijkste exponenten van deze aanpak zijn ‘Natural Disaster’ en ‘Fragile Bird’, niet toevallig de singles van het album. Beide songs koppelen zwartgallige teksten aan een schilderachtige instrumentatie en bloeien in het refrein helemaal open. Green schudt zijn innerlijke demonen van zich af in het dreigende ‘The Grand Optimist’, waar de akoestische gitaar aangejaagd wordt door galmende pianoaanslagen en dreunende percussie.

Het sombere ‘O’ Sister’ keert terug naar het kale minimalisme van ‘Sometimes’ en heeft weinig meer nodig dan gitaargetokkel en bezwerende zang om de luisteraar genadeloos naar de keel te grijpen. ‘Hope For Now’ begint als een ingetogen pianoballade, maar is voorzien van een epische coda die de plaat op gepaste wijze uitgeleide doet.

Hoewel Dallas Green het hoge niveau niet over de volledige lijn aanhoudt, bevat de derde plaat van City and Colour meer dan genoeg sterke momenten om de grijze middelmaat met verve te overstijgen. ‘Little Hell’ koppelt melancholische singer-songwriter aan uitgepuurde folkrock en is muzikaal ambachtswerk van de bovenste plank.

Meer over City and Colour


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.