Neurosis is niet de enige band die het patent heeft op bezwerende muziek die lang uitgesponnen geluidsmuren en overdonderende klanktapijten over argeloze luisteraars heen gooit. Ook een band uit West-Vlaanderen is daar meer dan meesterlijk in, wat 'Mass III' bewijst. Amenra is de naam van dit kwintet en het is zeker een naam om te onthouden. Dit album laat namelijk de concurrentie met open mond achter. De donkere krochten waarbinnen de zes kunstwerkjes gesmeed werden laten het ergste vermoeden voor de getormenteerde ziel, maar duisternis en ontheemding kunnen toch zo mooi zijn.

Hoewel amper zes nummers 'Mass III' sieren, bezit het album een respectabele speelduur. Dat komt omdat Amenra er een sport van maakt om enkele akkoorden te herhalen binnen een bijzonder ritmisch patroon. De songs zijn vaak cirkelvormig opgebouwd en trekken de luisteraar als een draaikolk naar beneden. 'The Pain. It is Shapeless' mag de dodendans openen met een snijdende gitaarlijn die in fijne onderverdelingen een mooie melodie achter de ronkende gitaarmuur plaatst. In de meest heftige momenten wordt de raas enorm en klinken er drones door waar Sunn O))) of Lazarus Blackstar trots op zou zijn. Maar Amenra verliest nooit de aandacht voor subtiele details, kleine hints of smekende wijzigingen die het geweld niet afzwakken, maar het geheel interessant houden. De schreeuw van zanger Colin klinkt gefolterd en gaat door merg en been. Net wanneer een mens geneigd zou zijn om te denken dat enkel deze schreeuw toegestaan is binnen Amenra, last de band een vrouwenstem of cleane zang in. Die afwisseling is nodig om een welkome, luchtigere bries door te laten komen binnen de stank van dood en verrotting. 'Némelèndèlle' of 'Le Fils des Faux' zijn de tragische exponenten van dit album, dat overigens boeit tot het einde. Vooral de zwalpende gitaren werken zeer aangrijpend en bevestigen zich als bankschroeven rond de keel.

'Mass III' is bijzonder beklemmend en naargeestig, maar evenzeer aangrijpend mooi: een dodelijke combinatie. Amenra heeft internationale allure en kan zich zeer goed vestigen naast artiesten als Neurosis of Isis. Laat de donderwolken komen en de regen alles doordrenken. De begraafplaats is open en het graf is gedolven.

Meer over Amen Ra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.