Het gaat goed met het Belgische Amenra: alom geprezen albums, wilde en indrukwekkende liveshows, ... En al die lof is ten zeerste terecht, want hoewel er ondertussen een ware karrenvracht aan bands pretenderen zich binnen het postrock/hardcoregebeuren op te houden, zijn er maar weinigen die het gegeven is om werkelijk indruk te maken. Amenra is een van die weinigen. Met hun geniale 'Mass III' in het achterhoofd was het dus even bang afwachten om te zien of de heren die krachttoer konden herhalen, maar gelukkig bewijst 'Mass IIII' dat dit vijftal zonder problemen de kwaliteit kan hooghouden.

Het album kent een zeer uitgesponnen en bezwerend begin, vooraleer de beuk erin gaat. 'Silver Needle. Golden Nail' werkt als de perfecte thriller: eerst grijpt de band de luisteraar bij de keel dankzij zachte, repetitieve muziekpatronen vooraleer alles losbarst met heftige gitaren en de geregeld op het randje van het hysterisch grenzende vocalen van Colin Van Eeckhout. Kippenvel gegarandeerd! 'Razoreater' sluit naadloos aan bij het voorgaande en ook al past de band steevast eenzelfde stramien toe van spanning opwekken, alles laten losbarsten en vervolgens soms zachtjes wegsterven, toch blijft de aandacht er altijd bij. Want ondanks het repetitieve karakter van de muziek zitten overal kleine haakjes en hoekjes verscholen die zichzelf langzaamaan prijsgeven. Ook nu weer speelt Van Eeckhout trouwens met taal, aangezien er opnieuw Nederlandse, Franse en zelfs Latijnse teksten terug te vinden zijn. Dankzij het hypnotiserende karakter kan Amenra goed vergeleken worden met het machtige Neurosis en dat zonder pretentieus te willen zijn. 'Mass IIII' is een immense trip doorheen de krochten van de wereld en het is maar zeer de vraag of iemand daar ooit aan ontsnapt, tenzij misschien door weg te glijden met de grijze nevel die doorheen de songs gedrapeerd ligt.

Met dit album heeft het kwintet alweer een schot in de roos afgeleverd. Mesmeriserend, aangrijpend, pijnlijk soms maar vooral geweldig mooi in al zijn rauwheid, dat is Amenra. Dit is geen band, dit is een belevenis.

Meer over Amenra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.