Soms zijn er van die bands die echt perfect in een tijdsgat vallen. Noteren we even een gezonde behoefte naar pure, authentieke rock in de lijn van Led Zeppelin, The Who en Deep Purple, die tevens ook wat stevigere jaren '90 rock-inspiratie meeneemt van Tool, Therapy? en Queens of the Stone Age, maar die ook de gladde technologische truukjes en diepe bassen van de 21ste eeuw heeft ingeademd en je komt uit op een gat waar zich bijzonder weinig bands in begeven. Maar dan is er Amplifier. Een trio bestaande uit Sel Balamir (gitaar en vocals), Matt Brobin (drums) en Neil Mahoney (bas), afkomstig uit het Engelse Manchester en garant voor bovenstaande interessante muziekstijl. Pure, authentieke rock – klaar voor de 21ste Eeuw.

Het openingsnummer 'Motorhead' heeft niets te maken met de gelijknamige scheurgitaar- en schreeuwstemgroep. Eerder zet het meteen de toon voor de kwaliteit van dit album: een feedbackende gitaar als intro, een groove die bulkt van de power en diepe bass- en gitaarakkoorden in vloeiende riffs gegoten. De nummers blijven ook heel levendig en boeiend. Amplifier wisselt potige, energieke, maar beheerste kracht naadloos af met wat meer lyrische en lieflijke gitaartokkels die vooral de ruimte laten voor de knappe, volle en rustige stem van zanger Sel Balamir. De opbouw van 'Old Movies' is een mooi voorbeeld van dit laatste. Rustig openend met een melancholische melodie die wat doet denken aan Radiohead, zingt Balamir boven een begeleiding van een vervormde baslijn en fijne streepjes lounge-achtige samples. Naar het einde toe barst het nummer open in een volle wall-of-sound die elke rock-lichaamscel die een mens zou bezitten tot in de kleinste uithoeken in vervoering brengt. Gitaar-, bas- en stemeffecten zijn er doorheen deze plaat in overvloed, maar nooit op een gekunstelde manier. Heel fijntjes ondersteunen ze op een professionele manier de kracht en impact van het geluid . Mede daardoor nodigen nummers als 'Airborne' en 'The Consultancy' uit om de versterker volledig open te zetten, de luchtgitaar in te pluggen en volle bak mee te headbangen. Alhoewel alle nummers op zich sterk staan, is er toch geen enkel dat er noemenswaardig bovenuit steekt. De echte sterkte van dit album zit dan ook in het totaalbeeld, zoals het een goeie rockplaat betaamt.

Het mooie aan dit album is ook de bijgevoegde bonus-EP, die naast de video's van 'The Consultancy' en 'Neon' ook 4 oudere nummers bevat waar er van speciale effecten in de verste verte niets te bespeuren valt. Zelfs onder deze gestripte vorm blijkt de energieke creativiteit van Amplifier overeind, al is de kwaliteit van de opvolger daardoor ook des te duidelijker.

Amplifier is een band waarvan nog gehoord zal worden. Met hun authentieke combinatie van al het moois wat de afgelopen kwarteeuw rockmuziek heeft opgeleverd zorgt dit drietal voor muziek die bij elke beluistering sterker wordt. Voeg daarbij nog een stevige live-reputatie en dan is het enkel nog genieten geblazen. Een aanrader!

Meer over Amplifier


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.