Jeff Waters, het creatieve brein achter de Canadese oerthrashband Annihilator, weet telkens opnieuw te verrassen. Niet alleen heeft de man ondanks allerlei tegenslagen (verlies van bandleden, labelperikelen, persoonlijke troubles etc) de band gaande gehouden doorheen de jaren - en dat vanaf begin jaren tachtig alstublieft - hij weet zichzelf ook telkens opnieuw uit te vinden. Op 'Metal' doet hij het alweer, hoewel elk nummer nog steeds op en top als Annihilator klinkt.

Het meest opvallende aan dit album is dat Waters voor elk nummer minstens één gastmuzikant heeft uitgenodigd, omdat dit nu eenmaal een oprecht eerbetoon en steunbetuiging is aan de wereld van de zware gitaren. Naast zijn voorlopig vaste zanger Dave Padden heeft Waters zelfs werelddrummer Mike Mangini opnieuw weten te strikken. Zijn forse drumritmes vormen de kloeke polsslag waaraan de heer Waters zijn machtige hespen van riffs kan hangen. Met de hulp van Nevermore-snarenplukker Jeff Loomis opent 'Clown Parade' alvast zeer sterk: een barrage aan hypergitaarwerk met die razende Annihilatorklank en de expressieve, zij het wat aparte stem van Padden. De gierende solo draagt duidelijk Loomis' stempel. Meest opvallend is echter 'Couple Suicide': hier krijgt rocker Danko Jones de hoofdrol, al moet hij in het refrein weerwerk bieden tegen de gifstrot van Angela Gossow (Arch Enemy). Het rockachtige karakter van de song lijkt te botsen met de strot van Gossow, maar wonder boven wonder komt alles op zijn pootjes terecht. 'Army of One' is een rechttoe rechtaan metalnummer zonder franjes en valt minder op. Het zijn vooral 'Smothered' en 'Haunted' die potige thrashriffs koppelen aan de hoge snelheid en het melodieuze aspect dat de band telkenmale perfect weet te benutten. Ook de schandalig snelle solo's van Waters duiken geregeld op. Het tempo wordt heel het album lang puik afgewisseld en naast de snelle beukers bevat 'Metal ook genoeg softere stukken, zodat er echt voor elk wat wils te vinden is. De gastenlijst is gewoon een leuk extraatje.

Jeff Waters had het beloofd: dit ging een op en top metalalbum worden. De brave man heeft woord gehouden. Niet alleen is dit een typisch Annihilatorplaatje geworden, maar weet Waters de geschiedenis van metal in een klein uur samen te vatten met loeiers van songs.

Meer over Annihilator


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.