In 2004 richtte Gregor 'Terror' Engelen (de trompettist van Donkey Diesel) met enkele kompanen het Antwerp Gipsy Ska Orchestra op. In die groep wilden de muzikanten de rauwe energie van zigeunermuziek combineren met dansbare skaritmes. Na een resem energetische concerten vonden de heren tijd om een eerste plaat op te nemen. 'Tuttilegal' is een opzwepend album geworden met teksten waar je geen knijt van begrijpt en grooves die een gemiddeld bekken recht naar de verstuiking leiden. Toll!

Het hoeft niet te verbazen dat de muziek van het Antwerp Gipsy Ska Orchestra nog het best te categoriseren valt als zigeunerska. Dat er nog geen groepen eerder op het idee zijn gekomen om de twee genres te combineren is hoogst eigenaardig: de mix voelt meteen vertrouwd aan, geeft ruimte aan beide genres en vormt een passend geheel dat swingt en groovet. Vanaf de eerste song zit de sfeer meteen goed: vederlichte percussie bouwt geleidelijk op, terwijl nerveuze blazers de temperatuur de hoogte in drijven en Engelen zingt in een of ander Balkandialect. Opvolger 'Artik Sevmeyecegim' begint kalm om even later in een rechtdoorzee-ritme open te knallen, waarbij de accordeon van Stijn Bettens op de voorgrond treedt. Antwerp Gipsy Ska Orchestra speelt trouwens niet alleen eigen nummers, maar neemt ook een aantal zigeunertraditionals onder handen, waarbij 'Djelem Djelem' voor een rustpunt op de plaat zorgt. Een andere klassieker 'Duj Sandala' wordt meer tot ska vervormd, maar een sixties jazzy sfeertje ontbreekt niet. De synthklanken op deze track (en bij uitbreiding op de hele plaat) zijn voer voor toetsenliefhebbers en hebben misschien een iets te aangebrand kitschkarakter.

Antwerp Gipsy Ska Orchestra is niet voor een gat te vangen en laat een hele resem invloeden horen in zijn muziek, waardoor 'Tuttilegal' een erg rijke plaat is. De uitstekende muzikanten trekken alle registers open in een zomerse cocktail. Het is misschien wat jammer dat de live-energie van de groep niet helemaal overkomt op plaat, maar 'Tuttilegal' laat zien dat het Antwerp Gipsy Ska Orchestra meer is dan een festivalband.

Meer over Antwerp Gipsy Ska Orchestra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.