Vorig jaar bracht Donkey Diesel zijn eerste album uit. In plaats van met een bescheiden studiocd te starten, zoals dat hoort voor een betrekkelijk jonge groep, kwam het septet op de proppen met een live-opname op vinyl. 'Donkey Diesel's Charm' werd opgenomen tijdens een concert in de Antwerpse Bourlaschouwburg, toen de groep optrad als voorprogramma voor Die Anarchistische Abendunterhaltung. Nu is die plaat vol sappige europeana ook verkrijgbaar op cd, uitgegeven door Lowlands.

Donkey Diesel heeft een heel eigen geluid, dat teruggrijpt naar een lange inheemse folktraditie en die combineert met blueselementen. Hun muziek zweeft tussen rasperige zeemansliederen en gezellige bluegrass, en wordt gedomineerd door de rauwe stem van frontman en accordeonist Gunter Nagels. Hij krast zijn verhalende teksten over de begeleiding van de uitstekende band. Zonder in oeverloos muzikaal geruk te verzanden weten de muzikanten – waaronder violist Buni Lenski van DAAU – heel de tijd opvallend virtuoos en onderlegd uit de hoek te komen. Dat gecombineerd met het spontane en enthousiaste livegevoel zorgt voor een erg aangename luisterervaring en een voelbare ambiance.

'Donkey Diesel's Charm' begint met het duistere en erg swingende 'Colour in the Blues', dat uitpakt met een knap blazersarrangement en een Reinhardtachtige solo van gitarist Kasper de Vos. Met 'Fountain of Fools' wordt er wat gas teruggenomen, terwijl op 'Matonge Lullaby' en 'Angel on the Balcony' vrolijkere gevoelens aangeboord worden. 'The Course of a Nightingale' is een romantische bossa met blazerspartijen om een moord voor te begaan. Donkey Diesel speelt ten dans, en doet verlangen naar met kleurige lampjes behangen houten vloeren, waar meisjes met rokjes klaar staan voor het betere benenwerk. Zeker bij een cover van DAAU's 'Catfish Blues' is het rock'n'rollen geblazen. Donkey Diesel weet het geluid van de anarchisten om te buigen naar hun eigen stijl, en Gunter Nagels voorziet het nummer van een zeemanstekst. De groep speelt 'Catfish Blues' heerlijk groovy, met een stompende ritmesectie en lichtvoetige pizzicato vioolakkoordjes.

Met 'Donkey Diesel's Charm' laat deze groep zien dat het in de eerste plaats een livegroep is, die met verfijnde muziek ambiance weet te brengen. Hun nostalgische sound voelt heel natuurlijk aan en occasionele improvisaties dragen daar alleen maar toe bij. Van swingende volksdans tot dronken pessimisme weet Donkey Diesel hoe het een late avond kan vullen en verrijken.

Meer over Donkey Diesel


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.