De naam spreekt voor zich: het project This Immortal Coil biedt, net als zijn duistere Britse wave-voorganger This Mortal Coil, een eerbetoon aan het illustere duo Coil, gegroeid uit industriële legendes als Throbbing Gistle en Psychic TV. Wanneer de Franse labelbaas Stéphane Gregoire (Ici d'Ailleurs) het Belgische DAAU verzocht het muzikale kader te creëren voor dit project, stond al vast dat het om een erg stilistische, filmische en 'edgy' interpretatie zou gaan. Het is daarom ontzagwekkend maar niet helemaal verrassend dat mensen als Yann Tiersen, Bonnie 'Prince' Billy, Matt Eliott en vele anderen in dit muzikale verhaal zijn gestapt.

Titel 'The Dark Age of Love' dekt geheel de lading van dit album. Intieme, duistere maar ook erg vertederende gevoelens worden elf keer in een ander muzikaal kleedje verpakt. Sobere impressies waarbij voorzichtig pianospel de kroon spant en klassieke instrumenten als viool, klarinet, cello of accordeon volgen, wandelen door het schimmenrijk van het duo Coil. Dat kan variëren van pure neoromantische filmstukken als titeltrack 'The Dark Age of Love' tot onrustig dwarrelende jazzsongs zoals het prachtige 'Ostria', waarbij Bonnie 'Prince' Billy een verrassende, haast wanhopige vocale prestatie neerzet. Het is vooral de ongekende klasse die hier opvalt. Dit is een gevoelsplaat pur sang, de blauwdruk voor een film noir, muzikale poëzie. Sfeer en kwaliteit dingen hier naar goud maar geen van beiden lijkt te kunnen winnen. Een door de ziel snijdende klarinet in het wondermooie 'Chaostrophy', de heldere stem van Yaëll Naim die zich vertederend doorheen het laatavond jazzmoment 'Tattoed Man' werkt, de sfeervolle marimba die Yann Tiersen zo vaak aanwendt en hier het wegkwijnende 'Love Secret Domain' vormgeeft: elke bijdrage op dit adembenemende, broze album respecteert een erg precair evenwicht tussen zang en instrumentale vormgeving. 'The Dark Age of Love' moet daarom met de nodige omzichtigheid behandeld worden. Luisteren op een moment dat andere lichamelijke activiteiten stil liggen en in een serene omgeving is het minste respect dat deze cd verdient.

De winterromanticus die nog regelmatig een plaat van This Mortal Coil durft op te leggen mag zich over de borst wrijven: 'The Dark Age of Love' sluit zich perfect aan bij de duistere sfeer van zijn soortgenoten. Het unieke samengaan van diverse muzikale krachten zorgt voor magische momenten. Initiatiefnemer Stéphane Gregoire en huisband DAAU verdienen hier dan ook alle lof. Het is echt niet voor niets dat de nog levende Coil-helft Peter Christopherson spreekt over " The most extra-ordinary, beautiful, and moving, re-interpretations of Coil I have ever heard".

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.