Naast de soms erg brute variant van hard- en metalcore bestaat er ook een iets zachtere kant, eentje die het vaak bijzonder goed doet aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Hoewel de hoofdbestanddelen van deze muziek in wezen weinig verschillen van de iets rauwere broertjes, is de grotere radiovriendelijkheid voor veel mensen een pluspunt. Ook Architects is een vrij toegankelijke metalcoreband, maar daar komt wel bij dat de heren een neus voor leuke songs hebben.

De band speelt veelvuldig met het hard/zacht principe, zeker wat betreft de zang. Waar de hese schreeuw soms lichtjes scherp kan overkomen, duikt er ook voldoende een normale en melodieuze stem op die het geheel wat verlicht. Niets nieuws onder de zon, maar het werkt wel. Architects bouwt voldoende afwisseling in, al is het wel zo dat de cleane zanglijnen hier en daar wat op elkaar beginnen lijken.

Muzikaal heeft Architects zeker raakvlakken met een band als Rise Against of Comeback Kid, met wie de heren de voorliefde voor herkenbare en soms poppy aandoende deuntjes hebben, gecombineerd met leuke meezingrefreinen en een stevige versnelling op tijd en stond. De band zorgt er wel voor dat ze zelf geregeld wisselen van tempo en bruutheid. Zo kan men op 'The Here and Now' een relatief potig hardcorenummer als 'Delete Rewind' herkennen, een aan emocore verwante song als openingstrack 'Day In Day Out' of een tweetal ballades.

Dankzij de vlot in het oor liggende melodieën en de herkenbare zang zal Architects makkelijk harten veroveren, maar hun grote troef is tegelijk een heikel punt: precies omdat ze erg toegankelijk zijn en de gesmaakte brutaliteit quasi volledig overboord gooien, rijst het vermoeden dat de liefhebbers van de zwaardere sector dit straal gaan negeren. Aan de andere kant blijft het natuurlijk wel zo dat Architects weet hoe ze een catchy nummer in elkaar moeten steken en dat pleit zeker in hun voordeel.

Wie een voorkeur heeft voor vrij softe core met vlotte melodieën en een hang naar pop, zal bij Architects vol overtuiging aan het juiste adres zijn. Wie het allemaal een stukje steviger wil, loopt hier dan weer best met een wijde boog omheen.

Meer over Architects


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.