Het Russische folkmetalgezelschap Arkona bestaat tien jaar en dat moet gevierd worden! De band rond zangeres/brulboei Masha nam die gelegenheid te baat om in Moskou een uitgebreide set op te nemen van maar liefst eenendertig songs verspreid over de gehele carrière. Niet alleen dat, maar het geluid is loepzuiver, het publiek hoorbaar en enthousiast en Arkona zelf is in bloedvorm. Dat heeft tot gevolg dat 'Decade of Glory' een van de meer aanstekelijke livealbums vormt die er rondwaren.

Een livealbum staat of valt met de graad aan ambiance die voelbaar is in de zaal en dat is met 'Decade of Glory' meer dan in orde. Zo hoort een argeloze luisteraar meer dan eens het publiek uit volle borst(en) meezingen en brullen en zweept frontvrouw Masha het publiek op tot uitzinnige hoogtes. Arkona heeft er deze keer ook voor gezorgd dat de oudere songs een soortement makeover kregen en die klinken daardoor een stuk voller dan ze op de – vaak gebrekkig opgenomen – schijven deden. De gitaarsound is misschien wat aan de magere kant, maar alle details en elke aanslag valt goed te horen en de mooi opgebouwde songs kennen daardoor geen fletse momenten.

Het siert Arkona trouwens dat ze niet louter voor de populairdere deuntjes van de laatste jaren zijn gegaan, maar ook hun oudere werk uitgebreid aan bod laten komen. Zo staan tracks als 'Goi, Rode, Goi' of 'Stenka na Stenku' netjes naast nummers van de beginperiode en bouwt de band geregeld een rustiger gedeelte in om daarna weer vlotjes van leer te trekken. Dat de groep altijd al folkgetint was, blijkt uit meer dan enkel de toevoeging van antropologisch verantwoorde instrumenten, maar zeker en vast uit de bezwerende hoofdmelodieën en gitaarpassages. Masha zingt, schreeuwt, brult en fluistert zich overigens als een tribale hoofdvrouw doorheen de set en is op geen enkel zwak moment te betrappen.

'Decade of Glory' is een terechte titel voor een meer dan overtuigende live-plaat van een band die stelselmatig groeide doorheen de jaren en nog volop bezig is. Arkona is soms speels, soms boos maar altijd kwalitatief sterk en dat is misschien een zeldzaamheid.

Meer over Arkona


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.