Artas is een jonge Oostenrijkse band die echter bijzonder volwassen klinkt. De heren spelen behoorlijk moderne metal, met een karrenvracht aan invloeden en evenveel invalshoeken. Dat zorgt voor een flink uitgebreid klankenpallet, dat de heren nog eens uitbreiden door zowel in het Engels, Duits als Spaans te zingen. 'Riotology' weet qua composities naadloos te overtuigen, al zijn er toch een paar bemerkingen te bespeuren.

 Gewoonlijk geeft de band flink gas: met zowat het beste van eerder Amerikaans klinkende acts die pompende en snelle metal brengen, gaat de plaat er met een rotvaart vandoor. 'Fortress of No Hope' en het scherpe 'The Day the Books Will Burn Again' zijn messcherpe aanklachten, verpakt in een potige jas. De productie is loepzuiver en te midden de razende en flitsende gitaarriffs klinken heel wat opvallende melodieën. Deze jongens zijn trouwens ook niet vies van een goedgeplaatste solo hier en daar.

 Op zijn snelste momenten heeft Artas wel wat weg van een frisse Fear Factory die met Machine Head even een verbond is aangegaan. Geen misse referenties, en ze snijden wel degelijk hout. Dat soms kille en machinale geeft hen ook genoeg punch om wereldwijd potten te breken. Zeker met een wel erg kwade song als 'No Pasarán' onder de arm: deze volledig in het Spaans gezongen song vertrekt met een rotvaart die niet aflaat en heeft tussendoor ook nog eens een paar forse breaks.

 Een luisteraar krijgt ook waar voor het geld, aangezien dit album maar liefst zestien nummers telt. Daar wringt echter ook het schoentje: het geheel is zo opgefokt, dat de vermoeidheid kan toeslaan. Goed, daarvoor kan een mens het album ook in verschillende sessies tot zich nemen, maar het is wel jammer. Wat ook spijtig is, is dat dit wel een plaat is die ofwel meteen tot in het diepst van de ziel kruipt, ofwel helemaal niets doet. Er zit erg veel afwisseling binnen de brute beukpartijen, maar soms klinkt het iets te berekend, net dat beetje te proper. Maar ach, dat is slechts een kleine verzuchting voor een wel degelijk geslaagde schijf.

Meer over Artas


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.