Artas is een relatief nieuwe band uit Oostenrijk die in tegenstelling tot de meer bekende bands uit die regio, niets te maken heeft met black of dark metal. Integendeel, Artas probeert dapper om zich te manifesteren als een Europese tegenhanger van acts als Chimaira, wat zoveel wil zeggen als dat zij moderne metal brengen, compleet met een uitgebreid gamma aan vocale stijlen, brutale snelheden en soms behoorlijk flashy gitaarwerk. Maar het is niet al goud dat blinkt...

De band komt alleszins behoorlijk overtuigend binnengevlogen met 'Barbossa' dat ondanks de wat lullige tekst een vrij snedige metalsong is. Drummer Chris gaat er stevig tegenaan met snelle dubbele baspartijen en snarenplukkers Sid en Hannes rammen flink door op hun instrumenten. Het refrein is te onnozel om dood te doen, aangezien een soortement piratenkreet behoorlijk misplaatst is bij een postmodernistische metalsound, maar tot daaraantoe. 'Bastardo' heeft veel van de goeie elementen van de opener meegenomen en krijgt dankzij de Spaanse tekstflarden een meer internationaal karakter. Dan volgt echter een afknapper van formaat. Artas heeft 'Gangsta's Paradise' van Coolio gecoverd en dat hadden ze beter niet gedaan. Hun versie raakt namelijk kant noch wal en is weinig meer dan het origineel voorzien van wat onoriginele gitaarlijnen. En het opvoeren van de snelheid, uiteraard. Daar begint trouwens het schoentje wat te wringen, want ondanks herhaalde pogingen om goed uit de hoek te komen, lijkt de band zichzelf steeds meer te herhalen. Een geluk dat zanger Obi vrolijk wisselt tussen Engels, Duits en Spaans. Zodoende zit er toch nog wat verschil in de machinaal klinkende songs. Jazeker, het klinkt behoorlijk hard, er zitten ballen aan en op zich zijn de songs niet echt slecht, maar toch mist het geheel nog de nodige schwung om daadwerkelijk te kunnen overtuigen.

Als Artas nog wat aan de songs blijft schaven en Obi iets dynamischer gaat zingen, kan deze band best nog wat moois presteren in de toekomst, maar voorlopig halen ze nog niet het vereiste niveau om echt op te vallen in de metalscene. Met wat geduld komen ze er wel.

Meer over Artas


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.