'Time Code Matter' was oorspronkelijk een een live-performance waarbij de muziek van Audiostore & Eavesdropper door 10 verschillende luidsprekers wordt verspreid. Elke luidspreker geeft zijn eigen klanklaag weer, het publiek krijgt van 10 verschillende geluidspunten nieuwe impulsen. Nu ze die muziek vereeuwigen op cd, kiezen Audiostore & Eavesdropper voor de DVD als drager. Ze gieten daarbij de muziek in een 5.1 Surround Sound systeem. Wie last heeft van ADHD en niet meteen overweg kan met die 5 verschillende klankimpulsen, kan genieten van de gewone stereoversie. En die beluistert men best met de koptelefoon, want de muziek van Audiostore en Eavesdropper is uiterst intiem en introspectief.

Er staan geen tracks op dit album; 'Time Code Matter' is één 43 minuten durende trip door een wonder parallel universum. Audiostore & Eavesdropper creëren met geluid een parallelle realiteit, die slecht sporadisch verwijst naar het alledaagse. Instrumenten zijn herkenbaar, maar steeds vervormd gebruikt. Het universum van 'Time Code Matter' is vooral opgebouwd uit geruis, geklik en allerlei andere vreemde glitches, clicks en cuts. Het is een boeiend universum waarin via elektronische weg allerlei emoties worden opgeroepen. De muzikale trip begint met angst. De luisteraar lijkt te worden gedropt op een open plek waar allerlei vreemde objecten langs zoeven. Na deze intense luisterervaring wordt het rustiger door iets wat lijkt op een verwrongen sitargeluid. Tot de sitarspeler het noorden lijkt te verliezen en helemaal op hol slaagt. Aangevuld met minimaal getik dat steeds in sterkte toeneemt wordt de luisteraar weer naar een andere plek geloodst. Het sitargeluid begint nu veel op druppelend water te lijken en knisperende TL-lampen geven de indruk ondergronds of onderwater te zijn. Het getik is nu verstomd tot een a-ritmisch kloppend hart dat langzaam in overdrive gaat. Geruis en vreemde glitches doen aanvoelen alsof er nog wezens in de ruimte zijn. Tot alles verstomd tot een donkere bas. Een oneindig snelle echo van een botsende bal valt in, wordt versterkt en vervormd. Dreigende soundscapes en gepiep geven een beklemmend gevoel. Tot alles stilvalt en enkel het gepiep achterblijft en het weer tijd is voor een nieuwe ervaring. En zo gaat het nog tot het einde door. Geluiden komen en gaan, winnen aan sterkte, maken plaats voor andere of bestrijden ze net. Elke seconde opnieuw spelen Audiostore & Eavesdropper met geluid alsof het levende dingen zijn. Ze laten de verschillende klanken zoeken naar harmonie of net naar een openlijke strijd. De arena waar dit alles in gebeurd is die van het publiek. In albumvorm is die arena het hoofd van de luisteraar geworden.

Doordat 'Time Code Matter' weinig concrete geluiden bevat en heel abstract is opgebouwd zal het voor iedereen anders klinken. Iedere luisteraar kan zijn eigen interpretatie geven aan het spel van klanken omdat het net zo een introspectief album is. Men zou op dit album kunnen trippen onder invloed van allerlei drugs, maar dat zou zonde zijn. De klanken van Audiostore & Eavesdropper creëren op zich al een nieuw universum waar geen enkele seconde de verveling toeslaat. Verplicht kost voor progressieve geesten.

Meer over Audiostore & Eavesdropper


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.