Voor wie de naam Audrey Horne bekend in de oren klinkt: dit was een personage uit de legendarische serie 'Twin Peaks'. Daarnaast is Audrey Horne al enkele jaren de naam van een retrorockband uit het hoge Noorden, met onder meer gitarist Arve Isdahl in de gelederen (misschien beter gekend van Enslaved). 'Youngblood' is ondertussen het vierde album van de heren en ondanks de lelijke hoes is het een erg heftig en pakkend werkje geworden, dat laat horen waarom deze jongens zo goed zijn in wat ze doen.

In tegenstelling tot hun vorige titelloze plaat, geeft 'Youngblood' een pak meer gas. Die extra heftigheid gaat nergens ten koste van de lekkere jaren zeventig-rockband klank, maar laat alles net dat beetje meer pompen en beuken. Voor subtiliteit zorgen de zwierige soli, de vrolijke en soms psychedelisch aandoende melodielijnen en vooral de zalvende zang van frontman Toschie, die opnieuw alle aandacht naar zich toe trekt. Het geheel klinkt bluesy, poppy en rocky, maar die mix is hier zo onweerstaanbaar uitgewerkt, dat het niet anders kan of men glimlacht bij het horen van dit album.

Het leuke aan Audrey Horne is dat ondanks het feit dat elk nummer erg vertrouwd in de oren klinkt, alles toch zijn eigen gezicht heeft. Zo is de stampende opener 'Redemption Blues' nauwelijks te vergelijken met 'Pretty Little Sunshine' en toch blijft het geheel vrolijk verder vloeien en is 'Youngblood' een coherent geheel. Hier en daar mag het tempo trouwens wat naar beneden voor een iets ingetogener moment, een ogenblik waarop Toschie helemaal het heft in handen neemt, maar door de band genomen is dit een van de hevigste platen van Audrey Horne tot dusver en precies daardoor klinkt het hele album erg energiek. Die energie slaat makkelijk over op de luisteraar en zo hoort het ook.

'Youngblood' is alweer een puike toevoeging aan de discografie van deze band en voorlopig een van hun sterkste. De retro getinte rock klinkt als een klok en tovert moeiteloos een glimlach op eenieders gezicht. Gitaarliefhebbers dienen zich dus niet te onthouden.

Meer over Audrey Horne


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.