In deze tijden van internettechnologie zijn er mensen die nog geloven in de post. Neem nu Ben Chasny, de man achter Six Organs of Admittance en Hiroyuki Usui (aka 'L.' en in een ver verleden drummer bij Fushitsusha en Marble Sheep). De twee heren besloten een airmailproject op te zetten waarbij de ene enkele muzikale ideeën opstuurde naar de andere. Die voegde er wat geluidschetsjes aan toe en stuurde de tracks weer terug. Zo vloog dit werk een aantal keer heen en weer over de oceaan en tenslotte onder de naam August Born werd uitgebracht. Ondanks de afstand in ruimte én tijd tussen de twee muzikanten lijkt het alsof ze tezamen - knusjes op malse kussens gezeten en bij een kopje kruidenthee en kaneelkoekjes – deze heel sfeervolle set hebben neergezet. Met behulp van onder meer akoestische en elektrische gitaren, banjo, zang, percussie-instrumenten en field recordings leveren ze tien gevarieerde tracks af. Daarbij vullen ze de tracks sober in: een goed gekozen idee, een knappe gitaarriff of een mooie zanglijn wordt niet bedolven onder een karrenvracht van klanken en effecten, integendeel.

De filmische opener 'Blues to Begin' bestaat uit bluesy gemijmer op elektrische en akoestische gitaar. Buitengewoon knap is 'Dead Bird Blues': een miniatuur waarbij Usui een bluesy banjoriff voorziet van Japanse vocalen. 'More Dead Bird Blues' herneemt deze melodie maar klinkt veel donkerder door de toevoeging van extra stem, spaarse percussie, sobere gitaar, effecten en wat field recordings. Het lijkt wel muziek voor een herdenkingsritueel op een oude begraafplaats. De filmische postrockinstrumental 'A Thousand Butterflies' is het enige nummer dat drijft op een uitgesproken en kabbelend percussieritme. 'Last Breath of The Bird' is pure melancholie met warm gitaargetokkel en – op de achtergrond – gecontroleerde gitaarfeedback en woordeloze dromerige zang. Zoals de titel al doet vermoeden is ook 'Song of The Dead' is niet de meest vrolijke song. Het onheilspellende 'Birds & Songs & Clay" met de repetitieve zang van Chasny over een akoestische gitaarlijn doet dan weer heel sterk denken aan diens Six Organs of Admittancewerk.

August Born is een bijzonder geslaagd experiment boordevol sfeer en is de ideale cd voor wie in deze donkere wintermaanden de stemmigheid van een zacht, knetterend openhaardvuur moet ontberen. Hiroyuki Usui kondigt op zijn website alvast een nieuw airmailproject aan. Deze keer zal de man muziek, tapes en cdr's uitwisselen met Bill Kellum van VHF Records en Doldrums.

Meer over August Born


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.