Six Organs of Admittance is Ben Chasney die op 'School of the Flower' (zijn debuut op het label Drag City) hier en daar hulp krijgt van percussionist Chris Corsano. Hoewel de naam van Chasney's project een boeddhistische term is voor de zintuigen en de ziel beweert hij zelf geen boeddhist te zijn. Dit belet hem echter niet om bij momenten aardig mantra-achtige uit de hoek te komen.
Chasney's muziek drijft op gitaargetokkel dat duidelijk schatplichtig is aan de folk en de singer-songwritertraditie. Zeker wanneer hij met klassieke songstructuren van strofe en refrein werkt en dit combineert met heel melodisch gerichte en harmonisch eenvoudige songs. Op die momenten doemt de geest van Nick Drake op. Alleen laat Chasney diens rijke orkestratie achterwege en vervangt hij die geregeld door een psychedelisch randje. Dit randje wordt echter nooit tot in het extreme of het karikaturale doorgetrokken. Nu eens gaat het om een zacht ruimtelijk effect in het geluid of de zachte klanken van gongs of stolpen, dan weer om een paar hoge stemmetjes of een vrij zwevende, zachte elektrische gitaar met distortion.
Het meest expliciet komt dit psychedelische aspect naar voor in 'Saint Cloud' en de track 'School of the Flower'. 'Saint Cloud' lijkt wel de mantra van de cd: een repetitieve gitaarpartij, voorzien van zachte tabla's, zachte woordeloze zang, een drone-achtig geluid en wat onregelmatige, maar niet al te opvallende maatwisselingen. In 'School of Flower' worden enkele zachte akoestische gitaarpartijen gestapeld, waarna een met distortion beladen gitaarsolo en een nerveuze, vrije drumpartij de song vervoegen. Doordat de elektrische gitaar en drum als van in de verte opgenomen zijn, overspelen ze nooit de akoestische gitaren, waardoor de muziek onder een glazen stolp gevangen blijft voor de volle 13 minuten die het nummer duurt.
'School of the Flower' is een mooie cd die perfect past in de stroom van de psychedelische en experimentelere folk die nu al enige jaren over het muzieklandschap trekt. Liefhebbers van Devendra Banhart of CocoRosie kunnen hier met een gerust hart van proeven. Van een kopie is echter geen sprake. Daarvoor is de sound van Chasney (die overigens als vanaf 1998 aan Six Organs werkt) in alle eenvoud te verschillende van bovengenoemde collega's.

Meer over Six Organs of Admittance


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.