Wat hangt er in het Europese Noorden de laatste vijf jaren toch in de lucht...? Een koude golf van elektronisch ondersteunde pop overspoelt al enige tijd de meer zuidelijk gelegen regionen en laat eenieder mee wegdromen in de broze fantasiemuziek die telkens voorgeschoteld wordt. Het tienkoppig Deense gezelschap Efterklang pas perfect in deze nieuwe trend van ambienteske, live begeleide elektronica en werpt een fluweelzacht droomdebuut het wijde luchtruim in. Zoals verwacht is het ook deze keer weer ogen sluiten en stilzwijgend genieten geblazen.
Twee blazers, twee violisten, een pianist en een klein arsenaal aan analoge synths en elektronica worden naast de conventionele instrumenten ter hand genomen. De harde kern van zes personen heeft op 'Tripper' een aardige uitbreiding gekend. Weet ook dat Efterklang heel origineel weet te spelen met hoge sacrale of operagezangen dankzij de medewerking van een Groenlands koor en de dreiging voor overdaad wordt heel reƫel. Gelukkig heeft ook dit gezelschap de kunst van de soberheid prachtig onder de knie. Alle negen de tracks op deze plaat sieren in hun subtiliteit en laten, met veel minimalistische partijen, veel aan de verbeeldingskracht over. Stiltes zijn een fundamenteel onderdeel van de groepsklank. Spookachtige sfeercreaties met computergestuurde windvlagen in een desolaat en kil klanklandschap worden opgefrist met zweverige trompetten en leuke knuffeldiergeluidjes. Een combinatie van klassieke blazer- of strijkercreaties tekent zich mooi af tegen de digitale subtiliteit van deze bende sfeertovenaars. Op deze manier streeft Efterklang een aangename rust na. Voorzichtige click 'n' cutelektronica werkt hierbij af en toe als een verrijkend, in plaats van een storend element. Slechts zelden durft de ritmische omkadering zich iets meer naar de voorgrond te dringen en krijgt de drummer een plekje vooraan in de Efterklang-geluidswereld. Zo breekt de single 'Monopolist' met de algeheel melancholische gevoelswaarde van dit schijfje om een meer solide, dramatiserend karakter na te streven. Die typische zangelementen die deze groep onderscheiden van vele gelijkaardige droompopbands, bouwen enigszins mee aan dat akelig, bevreemdend gevoel. De sneller prikkelende elektronische pulsen van afsluiter 'Chapter 6' doorbreken tenslotte het slaperige gevoel dat Efterklang op deze cd mooi wist op te bouwen en plaatst de luisteraar terug in de realiteit met veel filmische elementen en vlottere triphop. Zo is het vijftig minuten durende verhaaltje van deze Deense klankkunstenaars mooi rond.
'Efterklang' is het Deens voor 'naklank', een vlag die zijn lading perfect dekt. 'Tripper' geeft immers de aanzet tot verder fantaseren, horen wat niet gespeeld wordt en vooral aangenaam genieten. Zo'n mooie avonturen mogen gerust meer voorkomen.

Meer over Efterklang


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.