Het door Efterklang opgerichte Deense Rumraket-label is in zijn korte bestaan een keurmerk geworden. Nieuwe platen uit deze stal roepen hoge verwachtingen op, en slagen er meestal in die verwachtingen in te lossen. Naast Efterklang zijn onder andere Grizzly Bear en Amiina er thuis, en sinds kort ook Erik Levander. Levander hielp vroeger al eens mee bij Efterklang en brengt nu 'Kondens', zijn eerste album bij dit label uit.

Het duurt even voor 'Kondens' je meesleept: wat aanvankelijk niet al te buitengewone ambient lijkt met het vertrouwde scandinaafse gepingel, ontvouwt zich langzaam tot een diep, zwaar en decadent luisterspel. De eerste tracks werken subtiel en sfeervol, maar naar het einde van het album toe gooit Erik Levander alles op tafel in een hels krakende geluidswal die ondanks de bombast uitzonderlijk gevoelig is. 'Kondens' is uitgewerkt rond een spanningsboog die alles samen houdt; de afzonderlijke tracks worden pas zinvol in het geheel. Om dit totaalpakket ten volle te absorberen is wel wat aandacht nodig: Levander schotelt de luisteraar geen eenvoudige luisterbeurt voor. Toch is zijn muziek niet nodeloos moeilijk, en er spreekt een emotionaliteit uit die je gaandeweg bij je nekvel grijpt. Tegelijkertijd zit 'Kondens' muzikaal ook erg goed in mekaar: elke bliep, arpeggio of noisemuur is nodig en valt op de juiste plaats. Erik Levander is meesterlijk in timing en structuur:hij laat zijn muziek soms uitwaaien, maar enkel om daarna des te steviger de teugels opnieuw in handen te nemen. Erg opvallende momenten op deze plaat zijn 'Månen Viskar' en 'Tribut', respectievelijk een klarinetstuk en een wat naar Satie verwijzend pianowerk. Ze zorgen zowel voor rust in het elektronicageweld, als voor een ingehouden spanning.

Erik Levander lost moeiteloos elke verwachting in en overdondert met een album waarvan de geplande oplage – vijfhonderd stuks – veel te laag ligt. De intensiteit en emotionaliteit in zijn muziek tilt hem uit boven al te vaak gehoorde, abstracte masturbatie-elektronica. Levanders werk is complex, maar dan zonder ondoordringbaar te zijn. 'Kondens' slaat meer dan het zalft, maar doet dat op een ongehoord mooie manier.

Meer over Erik Levander


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.