Al acht langspelers op rij is Autechre toonaangevend laptoppionier op het hippe Warp label. Deze twee specialisten in illustere elektronica hebben een nieuwe plaat uit en dat schept hoge verwachtingen. Om meteen met de deur in huis te vallen: deze nieuwe plaat kan die inlossen. Sean Booth en Rob Brown zetten hun evolutie richting abstracte, ritmische click'n'cutmuziek verder. Ze blijven uitblinken in hippe, maar moeilijke dance die progressieve ritmes met intrigerende digitale effecten door de mangelmolen haalt.
Indietronica fans kunnen hun hartje ophalen; 'Untilted' boeit van begin tot eind. De groep heeft gewerkt aan consistentie en toegankelijkheid, hoewel de titel van de nieuwe plaat dit lijkt tegen te spreken. Waar in het verleden de verknipte en verhakkelde muziek van dit duo zichzelf soms voorbijstak in drukdoende ritmen die ontaardden in bizarre chaos, wordt die grens nog nauwelijks overschreden ('Augmatic Disport'). Gedurende acht nummers rommelt en ratelt de elektronische machine nog wel van jewelste, maar in opener 'L.C.C.' is bijvoorbeeld ook plaats gemaakt voor zweverige taferelen die dit schijfje de nodige ademruimte geven. Dat is ook wel nodig, want Autechre houdt de vaart erin. Als vaandeldragers van de hedendaagse elektronische muziek blijven ze zweren bij complexe, gesluierde nummers die een rommel van drukdoende, ritmische impulsen vooropstellen. Het toonbeeld daarvan is allicht 'Iera', dat loops in verschillende, klikkende cadansen langzaam maar zeker laat samenkomen zodat een nieuw, krachtiger ritme naar voren komt drijven. Een gelijkaardig proces vindt plaats bij afsluiter 'Sublimit', waarin zelfs een funkdisco beat plots openklapt.
Deze pioniers van de zogenaamde "intelligent dance music" zorgen voor homogeniteit en herkenbaarheid door op de verre achtergrond vaak subtiele, melancholische melodielijnen te verbergen. Zo worden de verknipte partijen in het nogal akelige 'Pro Radii' naar achteren getrokken en komt een vlotte digitale hiphopbreak naar voren. Tegelijkertijd vliegen wazige scapes en vocale flarden de luisteraar om de oren. Door vast te grijpen aan die verre halo's die in Autechres muziek verscholen liggen, wordt de dreiging om ten onder te gaan bij dit elektronisch geweld beperkt. Zo komt een subtiel, diepgelaagde schoonheid bovendrijven die van 'Untilted' een prachtig kunstwerkje maakt.
Autechre blijft boeien. 'Untilted' is complex, toonaangevend en tegelijkertijd erg gedetailleerd. Dat kon natuurlijk van dit tweetal verwacht worden. Met deze plaat gaat dit duo zeker geen nieuwe vrienden maken, omdat het abstractieniveau daar veel te hoog voor ligt. Als uiting van progressieve kunst breidt deze muzikale klankpuzzel echter een mooi vervolg aan het Autechreverhaal. Smaaktip: probeer deze plaat in één ruk uit te beleven en geniet van het heerlijk lang uitdijende, bezwerende 'Sublimit'. Fabuleus.

Meer over Autechre


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.