De Zweden van Avatar (niet te verwarren met de gelijknamige film van James Cameron of de tekenfilmserie) zijn al een behoorlijk tijdje bezig, maar hun te voorspelbare melodische death metal van voorheen is flink weggeëbt. Deze jongens hadden dus eindelijk door dat ze in een oceaan te weinig opvielen en spontaan kwamen er industrial invloeden naar boven. Dat is nu geaccumuleerd in 'Black Waltz', een album dat veelbelovend is, ondanks de vele kinderziektes die zo'n stijlwijziging/-aanpassing met zich meebrengt.

De basis is ongewijzigd gebleven: nog steeds grossiert Avatar in behoorlijk heftig pompende death metal met een erg melodische invalshoek. Dat betekent dat de polkabeats van de drums alomtegenwoordig zijn en ook tussen de hakkende riffs door is er erg veel te ontdekken, vaak thema's die makkelijk blijven hangen. Maar Avatar heeft de laatste tijd goed geluisterd naar bands als Rammstein en Deathstars, want meer dan eens duiken dansbare passages op, compleet met militant pompende drums en vervormde vocalen, dan wel met een ontegensprekelijke groove die eerder hamert dan zalft.

Die nieuwe aanpak is verfrissend en gedurende de passages dat alles netjes op zijn plaats valt, beukt en knalt 'Black Waltz' als de besten. De combinatie van de melodie en death metal met het industriële karakter geeft een 'best of both worlds' die smeekt om het hoofd ongecontroleerd op te laten bewegen. Daar staat wel tegenover dat Avatar op tijd en stond moet leren snoeien in zijn songs. Meer dan eens duren nummers meer dan vijf minuten, maar komt dat vooral omdat een aantal passages nodeloos herhaald of gerokken worden, en dat haalt de vaart uit de schijf.

Wie echter geen probleem heeft met die iets lauwere momenten, kan best genieten van tracks als het beukende 'Torn Apart', het erg agressieve 'Napalm' of het geinige 'Smells Like A Freak Show'. Avatar heeft met andere woorden een leuke insteek gevonden voor een genre dat quasi doodgebloed is. Als ze nu hun aanpak nog iets verder verfijnen en perfectioneren kan het volgende album een complete loeier worden.

Meer over Avatar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.