Deze behoorlijk jonge band (gemiddelde leeftijd achttien jaar) zou de wereldbekende Gothenburgsound naar een nieuw niveau moeten tillen. Ze worden alvast ingehaald als zijnde de nieuwste Scandinavische sensatie. Het mag gezegd dat voor zo'n groep broekjes 'Thoughts of No Tomorrow' behoorlijk is uitgevallen, maar het wereldschokkende is vermoedelijk nog een zaak voor de toekomst.

'Bound to the Wall' trapt het album af en meteen wordt duidelijk waar Avatar voor staat: een stevige barrage aan gitaarriffs die hetzij hakkend, hetzij slepend ervandoor gaan terwijl de drummer geregeld lustige polkaversnellingen uit de polsen en benen schudt. Voorwaar, dat is geen slechte premisse, want ook al bestaan er ondertussen tig bands die dergelijk menu op de kaart hebben staan, veelal zijn die bands van behoorlijke kwaliteit, waardoor de onoriginaliteit wordt weggewerkt. Avatar slaagt er in ieder geval in om doorlopend leuke deuntjes te produceren, want ook tracks als 'War Song' of 'Stranger' zijn dik in orde. Tekstueel gesproken is het nogal typische achttienjarige poëzie, vooral van dien aard dat de teksten er gewoon moeten bijgenomen worden: diepgaande analyses zijn nauwelijks vereist. Waarom de band er voor koos om een soortement masturbatienummer 'The Willy' te noemen, is trouwens een raadsel: weinig titels klinken zo idioot en dan zeker bij een metalband. Er is nauwelijks iets gemeens aan een woord als 'willy'. Maar dat kan een schoonheidsfoutje genoemd worden. Het enthousiasme van deze jongens spat van de plaat af en dat is heel leuk om gewaar te worden. Het soleerwerk bevat een aantal leuke deuntjes, al is het soms duidelijk dat de muziekschool-loopjes hun sporen nog niet hebben weggewist. De lichtjes waanzinnige en huilende vocalen van Johannes Eckerström zijn soms té, maar dat kan ook gezegd worden van een zanger als Anders Fridén (In Flames), en die band is ondertussen gigantisch groot.

Of Avatar wel degelijk de nieuwe grote band uit Zweden gaat worden, valt in ieder geval nog af te wachten. Dit debuut heeft een aantal beloftes in huis, het is dan ook aan de band om te bewijzen dat ze ieders aandacht waard zijn.

Meer over Avatar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.