Het Zweedse Avatar draait al mee sinds de eeuwwisseling maar wist tot heden nog niet echt grote potten te breken. Dat de groep destijds veel meer de kaart trok van melodische death metal en vervolgens – na een korte pauze – meer richting afwisselend en toegankelijke metal draaide, heeft er natuurlijk ook voor gezorgd dat de band opnieuw zijn draai moest vinden. Maar tegenwoordig lijkt het alsof Avatar weet waar naartoe en daardoor wordt 'Hail the Apocalypse' een degelijk schijfje.

De origines van de muzikale reis zijn nog steeds aanwezig, in die zin dat gedurende het album de knipogen richting melodische death metal meer dan eens opduiken. De gitaren staan laag gestemd en de geregeld hakkende ritmepartijen in combinatie met zwierige solo's of themalijnen komen van die basis. Maar ondertussen brengt Avatar ook meer in de mix dan louter een andere variant op wat vandaag meer wordt gezien als metalcore. De heren doen dat door middel van toetsenpartijen en knipogen richting industrial. Op de meer pompende momenten doet de band denken aan een zachte versie van Rammstein met wat Marilyn Manson in de mix,ware het niet dat de vocalen veelal bestaan uit een hese rasp. Bij momenten worden de songs zelfs licht theatraal en klinken haast griezelig vrolijke bliepjes.

Avatar probeert geregeld iets nieuws en als vrij toegankelijke band lijkt het alsof de heren op een podium best wat mensen kunnen overtuigen. Het plaatwerk is echter behoorlijk wisselvallig. Niet alle ideeën werken even goed en soms mist de groep wat richting. De ene keer meer gaan voor duidelijk death metal en de volgende keer pompende industrial laat het album wat zwalpen en dat is jammer. Het is mooi dat Avatar risico's neemt, maar nog iets meer consistentie in de songs zou geen slechte zet zijn.

'Hail the Apocalypse' is aan het eind van de dag een oké plaatje dat voor sfeer kan zorgen bij een steviger feestje. Mocht de groep de neuzen nog iets meer in dezelfde richting krijgen en de mix een beetje verfijnen, dan stijgt de groep eindelijk boven de middenmoot uit. Op dit moment is het geheel nog iets te wisselvallig.

Meer over Avatar


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.