Het Nederlandse Backfire! heeft een wat bewogen geschiedenis achter zich, en zeker door de dood van een lid zijn deze jongens flink getekend. Hoewel de heren een tijd geleden beweerden er compleet mee te stoppen, bleek er toch nog een album te zitten in de collectieve breinen en vingers met 'My Broken World' tot resultaat. Dat het geheel dan nog eens een splinterbom aan heerlijk agressieve old school hardcore is, is louter de kers op de taart.

Backfire! is nooit een erg subtiele act geweest als het op de muziek aankwam. Beuken als de besten (of de beesten, dat mag even in het midden gelaten worden) is al jaar en dag een adagium waar de band niet aan tornt. De frustratie van onverwachte overlijdens en tegenslag maakt alvast dat de vijftien tracks hier (waaronder een cover van Crowbar) aan een rotvaart voorbij denderen. Backfire! maakt graag en veel gebruik van de ondertussen klassieke D-beat terwijl de snarenplukkers stevig van jetje geven op hun respectievelijke instrumenten. Zanger Pat klinkt overigens opnieuw alsof hij elke ochtend met een combinatie van grind en zwavelzuur gorgelt en brult en schreeuwt zich de longen uit het lijf.

De boodschap van het geheel is overigens erg duidelijk: vanaf 'Broke, Bruised and Bitter' wordt het gaspedaal ingetrapt, en een enkel rustpuntje niet te na gesproken, klinkt alles kwaad, erg kwaad. De sloophamers van 'The Truth Is A Lie' of 'I Don't Want To Hear It' zijn nog niet goed en wel uitgestorven, of tracks als 'Choke On Regret' geven er nog een spreekwoordelijke extra mep op. Mede hierdoor vliegt het geheel aan een rotvaart voorbij. Subtiliteit is ver te zoeken, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit een bekommernis was van de heren.

Als dit effectief het laatste album ooit was van Backfire!, dan bestaat er geen twijfel over dat deze jongens er met een knaller vandoor gaan. Loei- en loeihard, geen compromissen en alles volledig in lijn met de echte beginselen van hardcore: dat is waar 'My Broken World' om draait. Een beter therapeutisch schijfje zal moeilijk te vinden zijn.

Meer over Backfire!


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.