De Belgische death metalscène is uitgebreid, maar voor de sterke bands moet de liefhebber kieskeurig zijn: zo zijn acts als Emeth, In-Quest en Aborted zeker hun reputatie waard en maken ze dan ook kwaliteitsvolle death metal. Het Antwerpse Battalion is geen nieuwe death metalgroep en draait al even mee in het circuit, zo ontstond die in 2001 en bracht onder andere al debuut 'Winter Campaign' in 2004 uit. Het was dus tijd voor een nieuwe langspeler: 'Welcome to The Warzone'.

De death metal die Battalion brengt is van het lompe, niet te flashy maar rechttoe rechtane type. Niet meer, niet minder en dat wordt ook duidelijk doorheen de hele plaat. Blastbeats, polkadrums en rollende basdrums van Erwin Schellekens zetten een stevige basis onder de snaarsectie van gitarist Pieter Van de Putte en bassist Kristof Hectors. Hier valt dan nog de brutale gutturale saus van strot Ruben Luts over, die zich goed van zijn taak kwijt. Dit alles blijkt uit leuke groovy maar uptempo nummers als 'Opening The Blastdoors to Hell', opener 'Mechanize Blitzkrieg' of 'Blunt Force Trauma'. Maar vooral over de periode van 'Cracks of My Coffin' tot en met 'Throne of Lies' kan jammer genoeg niet hetzelfde gezegd worden: de overtuigingskracht van riffs en geheel en de coherentie van schrijfmanschap ontbreken, terwijl die op de drie voornoemde nummers tot op zekere hoogte aanwezig waren. Een mens zou het zelf niet weten hoe Battalion er soms in slaagt zo verduiveld saai en onge√Įnspireerd te klinken, zelfs op de nummers die wel meevallen. Het is echt een geval van willen maar jammer genoeg niet helemaal kunnen. Een les voor het volgend werk van deze Belgen dus: meer coherentie, meer schrijfmanschap en vooral meer Riffs.

Wie houdt van eenvoudige death metal zonder enige vereisten gaat dit spul kritiekloos doorslikken, maar anno 2008 is de lat wel hoger gelegd voor dit soortement death metal. Zelfs groovy death metalacts als Illdisposed en Dawn of Demise hebben dat duizend keer beter begrepen.

Meer over Battalion


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.