Het Vlaamse death metalkwartet Battalion maakt de underground al onveilig sinds 2001 en wist met zijn eerste demo's 'Warstorm' (2002) en 'Nuclear Devastation' (2003) al heel wat zieltjes voor zich te winnen dankzij een combinatie van bruut muzikaal geweld en een gezonde portie humor. Dit eerste volledige album 'Winter Campaign' werd reeds opgenomen in 2004, maar bereikte pas echt het publiek dat het verdiende toen Shiver Records besloot het album in 2006 opnieuw aan de man te brengen. Deze heruitgave - waaraan buiten twee bonusnummers met nieuwe bassist Kristof Hectors niets veranderd werd - bezorgde Battalion dan ook een terechte plek op de Graspop-editie van 2006.

Deze vier heren maken er een punt van zich niet te verliezen in overbodig technisch geleuter, maar concentreren zich op het gevoel en de aanstekelijkheid van old school death metal uit de jaren tachtig en negentig. Dismember, Benediction, Death, Carcass en Morbid Angel zijn dan ook overduidelijke invloeden op de dertien lappen die de luisteraar op 'Winter Campaign' tegen de oren worden geslagen. Niet alleen is de sound bijzonder goed en zijn de nummers aangenaam gevarieerd, maar het is vooral een plezier om te constateren dat deze extreme metal een echte drive heeft, in het bijzonder door Tom Van Oosterwijcks afwisselende maar steeds even strakke drumpartijen. Ruben Luts bezit een grunt die rechtstreeks vanuit de diepste catacomben komt opgestegen en Pieter Van de Putte perst de ene killerriff na de andere uit zijn zwaar zinderende gitaar.

Na de volstrekt overbodige intro 'Spitfire' is de boodschap van 'Bombenkrieg' meteen vrij duidelijk: Luts' teksten getuigen van een obsessief oorlogsfetisjisme en de muziek weerhoudt zich van overbodige opschepperij of trucjes. Snellere nummers als 'Ghost of War' (jammer van die platte outro) of het hondsbrutale 'Torture Tactics' worden slim afgewisseld met tragere midtempo nekslagen. Het messcherpe 'Defcon 696' raast in amper twee minuutjes voorbij, 'Skeleton City' (die titel heeft even geen belang) bevat een opvallend catchy refrein en in 'Superior Fire Power' mag zelfs een mitrailleur de nodige muzikale glansrol vervullen. De sterkste nummers zijn het logge 'Warfiend' - waarin Luts angstaanjagend diepe tonen haalt - en vooral het dreigende titelnummer, dat dankzij bliksemsnelle vocals, een direct herkenbare riff, een kort basintermezzo, lekkere fill-ins en een technische coda met de hoofdprijs mag gaan lopen. Het enige minpunt zijn de soms wel zeer twijfelachtige teksten (For the Führer we can't fail (...) Sturm und Drang, für Alle uit 'Monolith (Peenemünde)' is het absolute dieptepunt), maar daar is een simpele oplossing voor: het tekstboekje dicht laten.

Battalion is ondertussen een metalgroep die zonder problemen naast andere Belgische toppers als In-Quest, Aborted, Axamenta of Suhrim mag prijken. Hun traditionele death metal beukt als geen ander en hoewel drie kwartier misschien een beetje lang is om de aandacht volledig vast te houden, is 'Winter Campaign' een absolute aanrader voor elke headbanger die houdt van lekker groovend en überstevig metaal.

Meer over Battalion


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.