De schare bands die zich laat inspireren door de werken van Tolkien is zeer groot. Het Finse Battlelore (what's in a name?) hangt elke cd op aan elementen en passages uit de boeken van 'Lord of the Rings'. Niet meteen wereldschokkend, maar dat maakt in de wereld van gothic getinte fantasy metal nou eigenlijk ook niet zo gek veel uit. Het muzikale concept is ook beproefd: relatief simpele gitaarlijnen en strakke drums geven veel ruimte voor meerdere keyboardlagen en een vocaal duo dat bestaat uit een grommende man en een lieflijk zingende vrouw. Hoewel dat in het beste geval goede platen kan opleveren, slaat Battlelore de bal toch ietwat mis.

Niet dat 'Evernight' een slecht album is, dat hoegenaamd niet. Integendeel, er zijn meerdere songs en passages die best wel aardig klinken en het valt ook niet te ontkennen dat de zeven leden van deze uitgebreide bezetting perfect weten waar ze mee bezig zijn. Het zit hem echter in de voorspelbaarheid van het materiaal: op geen enkel moment steekt de band boven de grijze middenmoot uit en dat is bijzonder jammer. 'Evernight' begint nochtans niet onaardig met 'House of Heroes' en 'Ocean's Elysium', twee songs die netjes de funderingen leggen van Battlelore's werk. Zangeres Kisa Jouhki neemt telkens het leeuwendeel van de zang voor haar rekening en omdat zij een warm en zacht timbre heeft is dat ook de beste keuze. Zij voelt niet de neiging om allerlei vocale capriolen uit te halen en dat siert haar. De grom van Tomi Mykkänen is echter nogal doorsnee, zij het gelukkig wel goed verstaanbaar. Vanaf 'Summon the Wolves' gaat het echter wat bergaf en lijkt het alsof de band elke keer hetzelfde nummer staat af te haspelen. Op die manier krijgt een luisteraar al snel het idee dat de volledige plaat behoorlijk langdradig wordt. Nu is het wel zo dat Battlelore live een leuke show brengt - compleet met verkleedpartijen - en dat het oog dus ook wat krijgt. Puur audiogewijs schiet dit zevental echter nog tekort.

Er zal vast wel een schare fantasy-aficionado's zijn die deze band met veel liefde in hun hart sluiten, maar voor de iets meer eisende metalfan zal 'Evernight' slechts matig kunnen bekoren. Hopelijk bewijst de band in de toekomst dat ze wel inventiever kunnen omspringen met hun opzet, want zelfs de grootste show kan albums moeilijk redden.

Meer over Battlelore


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.