De grootse verhalen van Tolkien blijven tot op de dag van vandaag bijzonder veel mensen inspireren. Onder andere de sfeervolle en epische meesterwerken van Summoning zijn aan Tolkien's geschriften opgehangen, maar ook dit Finse Battlelore verdiept zich met graagte in de wereld van Midden-Aarde. Op het podium geeft dat een fikse show, compleet met een karrenvracht aan kostuums en aangepaste podiumopstellingen. Op cd wist de band tot hiertoe nog nooit te overtuigen en dat zal met dit album alweer niet het geval zijn, al is 'The Last Alliance' wel het beste album van deze bende tot dusver.

Het merendeel van de vocalen wordt verzorgd door het elfje genaamd Kaisa Jouhki. Haar stem is niet bijzonder opvallend, maar wel rustig en beheerst en gelukkig is zij niet een van die zangeressen die per se alle hoeken van hun bereik moeten laten zien. Integendeel: zij zingt doorgaans aan een normaal volume en met een verteerbaar timbre, al is haar expressie niet altijd even duidelijk. De rauwe zang is voor de rekening van Toni Mukkänen en hoewel hij ontegensprekelijk zijn best doet om te grunten, komt hij nog altijd lachwekkend over. Zijn stem is nauwelijks bijzonder te noemen en daarbij is zijn grunt geregeld ondermaats. Het goeie nieuws komt deze keer uit het kamp van de muzikanten, want het dient gezegd dat de band deze keer veel moeite en tijd heeft gestoken in de verfijning van de composities. Jazeker, het blijft bombastisch, maar in tegenstelling tot vroeger is het totaalbeeld een pak transparanter en zwaarder geworden. Die ogenschijnlijke vereenvoudiging heeft de muziek veel deugd gedaan, want nu is er zelfs sprake van een aantal catchy riffs en potige passages waar vroeger de hoempapa-tsjingel-tsjangel te dik op lag. Daardoor zijn songs als 'Third Immortal', 'The Great Gathering' of 'Awakening' een pak beter verteerbaar en bijna geslaagd. Maar aan het eind van de rit moet alweer geconcludeerd worden dat Battlelore het vooral moet hebben van de podiumshow en nog steeds niet van de goeie nummers.

Wie al eerder platging voor deze fantasymetal zal nu zeker en vast niet teleurgesteld zijn, maar wanneer een luisteraar pakkende nummers met ballen verwacht, is die eraan voor de moeite. Battlelore is immers alweer zo'n band die nooit boven de massa zal uitgroeien, aangezien ze het na een vijftal albums nog steeds niet kunnen.

Meer over Battlelore


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.