Men moet er voor vallen, maar eens gebeten door de suikerzoete, zachte indiepop van Belle and Sebastian is elke nieuwe plaat een feestje. ‘Write About Love’ is dan ook een titel die de net niet melige muziek van dit Schotse gezelschap prima ondersteunt. Het achtste studioalbum van de band klinkt als een verliefde roes, maar wel eentje met een fijne, gedetailleerde nuchterheid.

Centraal in de muziek van Belle and Sebastian staat de jonge knapenstem van frontman Stuart Murdoch. Die wordt telkens ingekapseld in een sfeerarrangement van piano, (akoestische) gitaar en keyboard, waarvan het basisplan eenvoudig lijkt, maar de uitwerking complex is. Helaas valt dat op het eerste gehoor niet helemaal op, waardoor een beetje fletse muziek als eerste doordringt. Maar wees gewaarschuwd! De erg precaire melodieën die dit gezelschap uitvindt, worden mooi gebalanceerd uitgebouwd waarbij een arsenaal belletjes, trompetten of zachte strijkers voor een extra ondersteuning zorgt.

Enkel al de inmiddels heerlijk grijsgedraaide albumsingle ‘Write About Love’ duidt waar het om gaat: een vrolijke, catchy melodie met orgel en gitaar, Murdoch die met zijn puberzang inzet (“write about love / I can be in any tense / but it must make sense”) en een tweede stem die in het refrein mooi, liefdevol bijtreedt: eenvoudig, onschuldig en speels maar tegelijkertijd ook met een grote verslavingsfactor.

Dit plaatje, waarmee de gekende indieband meer en meer richting popmuziek verglijdt, is een leuke muzikale speeltuin.  Een dol tollend draaiorgeltje in de uptempo cowboysong ‘I’m Not Living in the Real World’, typische zachtmoedige trompetjes in de weeïge ballade ‘The Ghost of the Rockschool’ … Alles past netjes bij sfeer en inhoud van elk van de twaalf liefdespareltjes. Grappig genoeg vormt enkel de verrassende bijdrage van Norah Jones in ‘Little Lou, Ugly Jack, Prophet John’ een stevige struikelblok. Waar de band de hele tijd netjes aan de goede kant van de grens tussen alternatieve gitaarpop en stroperige slijmmuziek blijft wandelen, zorgt de wauwelende stem van Jones in deze bijdrage voor een pijnlijke stap in de foute richting.

‘Write About Love’ is een plaat voor gevoelige zieltjes. ‘Write About Love’ is een plaat voor wie van fijngevoelige gitaarmuziek houdt. ‘Write About Love’ is een plaat met een afschuwelijk lelijke, roos ingekleurde zwart-wit foto (die de stijl van vorige Belle en Sebastian releases respecteert). ‘Write About Love’ is een mooie plaat met een aantal foute kantjes die echter met een heel brede mantel der liefde kunnen toegedekt worden. Dat maakt dat Belle en Sebastian een heerlijk winterproduct ontworpen heeft.

Meer over Belle and Sebastian


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.