Met een vreemde titel die reeds de nodige humor inhoudt, zwiert het inmiddels beroemde maar bescheiden Belle & Sebastian zijn 5de langspeler de wereld in. Deze toonbeeldband van de Britse indie scene levert daarmee een erg mooi handelsmerk af dat hopelijk wel zijn weg naar het grotere publiek zal vinden. De eenvoudige poprockmelodietjes, de vrolijke ritmen en de flueelzachte, poeslieve zang die het geluid van Belle & Sebastian kenmerken, worden op deze plaat stevig ondersteund door een heus orkest van strijkers en blazers. Zonder dat dit afbreuk doet aan de subtiliteit van haar muziek, bouwt deze cd zo een opvallend fijne brug tussen frisse pop en bombastische symphorock.
De plaat opent met een opgewekte, dwarrelende dwarsfluit en mondt meteen uit in de inmiddels grijsgedraaide eerste single van 'Dear Catastrophe Waitress': 'Step into my office, Baby'. Het zomerse karakter van dit nummer stemt de luisteraar in elk geval alvast goed. Toch kondigen accenten van een uitgebreid strijkersensemble reeds aan dat er orkestrale en theatrale dingen te gebeuren staan. De producer Trevor Horn (uit jaren '80 formaties als Yes, ABC, Frankie Goes To Hollywood) laat zich hier schroomloos gelden. De filmische titeltrack die met zweverige gitaren en een galopperende, typische tweeslagbeat het vlotte tempo van deze plaat aangeeft, bulkt van de brassband effecten. Toch zijn ook deze overdonderende partijen erg ver naar de achtergrond geplaatst. Met de zacht toedekkende stem van zanger Stuart Murdoch en de zoetgeveinsde achtergrondzangen van de mede bandleden worden de 12 nummertjes verder goedlachs opgevuld. Zo zit 'Dear Catastrophe Waitress' vol frivole muzikale accentjes die vele luisterbeurten vragen om ontdekt te worden. Hoewel het wervelende piano- en vioolspel in nummers als 'If You Find Yourself Caught in Love' meteen hoge klasse aangeeft, zitten er zeker even veel verborgen geheimpjes in deze cd vervat. Probeer maar eens 3 keer na mekaar het tekstueel overdonderende 'I'm a Cuckoo' te beluisteren. Pas dan komt de ware pracht van dit nummer naar boven.
De gevatte teksten waarmee Belle & Sebastian vaak droevige aspecten uit het alledaagse leven in de verf zet, worden met deze vrolijke muziek schijnbaar tegengesproken. In elk geval blijkt ook muzikaal dat de groep inmiddels niet meer recht voor de raap gaat. Wat een geweldige groeiplaat!

Meer over Belle & Sebastian


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.