Het label met een neus voor afwijkende en erg vaak bijzonder interessante dingen is vast en zeker Relapse. Waar anders zou een band als Mastodon eerst mogen beginnen? Het ziet er overigens naar uit dat Black Tusk klaar staat om die rol te gaan overnemen. De muziek mag dan niet meteen in elkaars verlengde liggen, de jonge honden-mentaliteit van deze heren geeft hun potige rock en metal een aardige duw in de rug. Aangezien hun passages de naam stelselmatig bevestigen, leek de tijd dan ook rijp voor een heruitgave van hun debuut 'Passage Through Purgatory'.

Zoals wel vaker het geval met debuutplaten, is de wervelwind die Black Tusk nu is nog ietsje chaotischer en nog ietsje minder gepolijst, al is dat laatste behoorlijk relatief. Black Tusk laveert vaak in de zone waar onder andere Mastodon of Kylesa zich ophouden, maar geeft zichzelf het label 'swamp metal'. Niet onterecht alweer, want de bluesy ondertonen die de songs kenmerken, gecombineerd met een lekkere stonergroove en dus ook een flinke laag vervorming op de gitaren geven geregeld een mentaal beeld van de moerassen in Florida of Louisiana. Alligators duiken op het onverwachte in het water, de muskieten vliegen lustig rond en de hitte is zonder meer broeierig te noemen.

Het lijkt dan ook sterk dat er zo veel energie verscholen zit in de lappen muziek die Black Tusk ten berde brengt, maar die energie is er wel degelijk. De gitaren gaan geregeld een versnelling hoger en vooral de soms licht hysterische zang geeft een stevig duwtje aan het geheel. Nog een geluk dat de ritmesectie de songs de nodige ruggengraat geeft, anders zou de plaat best een kunnen zwalpen, wat hier dus niet het geval is. Echte uitschieters staan er nog niet meteen op 'Passage Through Purgatory', maar 'Fixed in the Ice' met zijn opgefokte karakter en 'Breaking the Backs of Men' (met een dondergroove) zijn zeker het vermelden waard.

Wie Black Tusk pas recent ontdekte, zal zich zeker geen breuk vallen aan dit debuut. De potentie was al hoorbaar en dat alles wordt nog steeds bijgeschaafd. Een energiek en apart schijfje is dan ook precies wat dit kleinood biedt.

Meer over Black Tusk


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.