Het gaat hard voor Black Tusk, de swamp metal-heren uit Savannah: niet alleen hebben zij het geluk dat er een nieuwe wind waait in metalland dankzij streekgenoten Baroness en Kylesa, eveneens beschikken zij over de nodige puike songs en het juiste adrenalinegehalte om te voldoen aan de primale behoefte om loos te gaan. Na de heruitgave van hun debuut 'Passage Through Purgatory' staan ze er nu met nieuw materiaal onder de vorm van 'Set the Dial' en het geheel knalt en swingt als de beesten!

Black Tusk houdt het graag simpel, in die zin dat ze de traditie van het powertrio volledig onderschrijven. Dat hun muziek graag wordt omschreven als 'swamp metal' is misschien wat misleidend, want zo apart is de basis niet: alles draait om potige songs die een fikse scheut blues in zich hebben. In dat opzicht ligt Black Tusk soms dicht bij een groep als Down, maar het verschil zit hem vooral in de tomeloze energie die dit drietal ten toon spreidt.

'Brewing the Storm' is een heerlijk melodieuze stamper zonder zang, een intro die perfect de weg plaveit naar pletwals 'Bring Me Darkness'. De gitaar mag heerlijk grommen en bijten, de bas pompt als het beste olieplatform en de drums zijn relatief eenvoudig, maar supersolide. Dat geldt in wezen voor elke song van deze plaat, net als de rauwe schreeuwzang die het geheel extra kracht bijzet.

Toch is Black Tusk geen doordeweeks bandje, want ondanks de erg dik aanwezige bluesinvloeden gecombineerd met wat Motörhead-attitude en een gigantisch gevoel voor rock 'n roll, zitten de nummers vernuftig in elkaar en zijn er links en rechts opvallende twists te bespeuren. Zo is 'Set the Dial To Your Doom' een erg snedig en gemeen beestje, heeft instrumentaaltje 'Resistor' een melodielijn die gewoonweg geil klinkt en is 'Carved In Stone' even log als de titel doet vermoeden.

Het leidt geen twijfel dat Black Tusk met 'Set the Dial' flink wat nieuwe zieltjes gaat winnen, en met reden: dit is een complexloze en heerlijke rockplaat, met de nodige ballen en gevoel voor pakkende songs. Precies wat goede rock of metal dient te zijn!

Meer over Black Tusk


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.