Van zijn rijk gevulde muzikale levenswandel is het solowerk van Bob Mould nog het minst bekende. Als frontman van het spraakmakende experimentele indie-gezelschap Hüsker Dü of de melodieuze gitaarrockband Sugar, heeft de man een erg rijke – en vooral gevarieerde – fanbasis uitgebouwd. Hoewel die voor een groot deel wel trouw blijft aan Moulds huidig werk – te definiëren als een mooie synthese tussen beide projecten – verschijnt de naam Bob Mould nog steeds te weinig in de alternatieve hitlijsten. De achtste langspeler, 'District Line', zal daar allicht geen verandering in brengen, hoewel fans en liefhebbers wel weer mooi op hun wenken bediend worden.

Mould onderhoudt zijn patent op stevige, melodieuze gitaarcollages. Mede dankzij zijn zachte, toegankelijke stem zweven de tien liedjes op deze plaat, ondanks een erg solide basis, heerlijk in het rond. Het typerend, eigen geluid van de muzikant loopt weer als een rode draad doorheen 'District Line', dat toch een ruime variatie vertoont.

Een mooie afwisseling tussen iets lichtvoetiger werk, zoals de ballade 'Again and Again' en stevigere rocksongs als 'The Silence Between Us' houdt de cd mooi in balans. Toch blijft de gitaar hier de dominerende rol opeisen. Stevige uitbarstingen die door een warme hammond en bitsig sissend drumwerk worden ondersteund, onderhouden een stevig tempo in 'District Line'. Zelfs wanneer Mould gas terugneemt in een meer klassieke popsong als 'Old Highs, New Lows' (met een heerlijke echo op de zang), blijft een krachtige sound overeind. Met een luidruchtig, samen gezongen 'Return to Dust' verwent de artiest overigens de fans van het latere werk van Hüsker Dü, door de identiteit als forse en ruwe tweelingbroer van R.E.M. terug op te nemen. Die volgelingen zullen dan weer allicht de wenkbrauwen fronsen bij een vrij eenvoudig elektronisch aangedreven, psychedelisch 'Shelter Me'.

Bob Mould blijft een van die muzikanten die erg moeilijk te plaatsen is. In de alternatieve 'underground' is de man nog steeds meer dan welkom en door de grote massa wordt hij nogal fel gemeden. Toch bulkt ook 'District Line' weer van die leukerdjes die het radiolandschap zeker niet zouden ontsieren. Die mystiek staat de ex-New Yorker echter goed. Muzikale speurneuzen moeten 'District Line' zeker maar eens proeven. De kans op een langdurige liefdesrelatie is reëel.

Meer over Bob Mould


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.