Ze zijn zeker niet zomaar voor één gat te vangen, de twee heren van Arsenal. Na een opmerkelijke soundtrack voor tv show De Poolreizigers waarin instrumentale sfeermuziek een prominente rol speelde, keert de derde langspeler 'Lotuk' zich helemaal af van een verleden in het circuit van de zogenaamde 'blanke wereldmuziek'. Om het allemaal nog wat verwarrender te maken, heeft Arsenal beroep gedaan op internationale artiesten van een erg divers pluimage. Toch blijkt deze cd wederom een klasseparel te zijn waarin vlotte elektronische muziek en een erg brede culturele openheid arm in arm gaan.
Het is misschien even schrikken: niemand minder dan John Garcia (ex-Kyuss) heeft twee tracks voor eigen rekening genomen en ook de fenomenale Grant Hart van het ooit al even zwaar gewapende Hüsker Dü doet een duit in het zakje. Wonder boven wonder leidt dat geen seconde tot stevig gitaargeweld. Garcia's 'Not a Man' blijkt zelfs een elektronisch bezwerend wonder dat wel door breed meanderend snaarwerk ondersteund wordt, maar toch vooral erg verheven en lieflijk van aard is. Al even verwonderlijk is dat de bijdragen van beide heren helemaal niet de meest opmerkelijke zijn. Het quasi akoestische 'Diggin a Hole' (Garcia) ijlt een beetje in het rond en 'The Letter' (Hart) is een nogal moeilijke, jazzy bossanova popsong. Het zou echter oliedom zijn deze muziek als een eendagsvlieg weg te slaan. Enkel al met Pete Hoffman achter de knoppen (Erland Oye, M.I.A.) krijgt 'Lotuk' een diepere, niet meteen te vatten betekenis. Waar een algemene zachtmoedigheid en typische Arsenal- ontspanning dit plaatje doorkruist, bevat een Lamb-achtig hoogtepunt ('Who We Are') dankzij de feeërieke vocalen van Cortney Tidwell een heerlijke mystiek. Daarnaast komt een clash van een Afrikaanse traditional ('Denikemba') met de vrij agressieve raprock van Ninja Tuner Mike Ladd ('Turn Me Loose') – een tweede hoogtepunt van deze plaat – absoluut vreemd over. 'Selvagem' zet met zijn vlot rockritme zelfs een beetje een anti-Arsenal gevoel weer, ondanks Spaanse vrouwenzangen die het nummer opsieren.
'Lotuk' is een wel erg divers Arsenal-verhaal. De plaat komt over als een muzikaal allegaartje onder de grote vlag van dit duo. Die laatste bepaalt de grondkleur, maar lijkt niet in staat heel deze cd echt te binden. Mits enig geduld en enige goodwill, kan de luisteraar hier echter weer een boeiende muzikale ontdekkingstocht in terug vinden, die zelfs in een beperkte dvd-editie met heuse reisbeelden en sfeerprenten gestaafd wordt.

Meer over Arsenal


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.