Toen Mat Sweet een thuis met de computer opgenomen cd'tje naar platenlabel Kranky stuurde, viel het integrale beluisterteam van zijn stoel. Kranky besloot om niets meer te veranderen aan de opnames en 'Boduf Songs' meteen te lanceren, de slechte (nou ja, lo-fi) opnamekwaliteit ten spijt. Op het album staat een half uur aan intimistische songs met gitaarbegeleiding en subtiele elektronica.

'Boduf Songs' drijft op dromerige, akoestische gitaarmelodieën en Sweet's zachte –en vaak redelijk onverstaanbare - stem. Het album opent met 'Puke a Pitch Black Rainbow to the Sun'. De titel laat aan duidelijkheid niets te wensen over: Mat Sweet wil geen gewone, brave singer-songwriter zijn. Hoewel zijn klank die richting toch uit lijkt te gaan, weet hij telkens weer het verwachtingspatroon te doorbreken. Hier doet hij dat vooral met de tekst: over de mooie en interessante gitaarlijn zingt Sweet zeemzoet over een zwarte regenboog van kots. In het tweede nummer, 'Claimant Reclaimed', gebruikt hij een plots opduikende, verhakkelde en achteruitgespoelde cimbaal, die voor een onaards, pseudo-industrieel effect zorgt. Doorheen heel de plaat waart een zacht opnamegeruis, dat af en toe overvloeit in noise (zoals in 'Vapour Steals the Glow') of verknipte buitenopnames met bijvoorbeeld vogelgefluit ('Lost in Forest'). Tussendoor brengt Mat Sweet op de achtergrond nog wat tintelende computergeluiden aan, zoals zacht borrelende geluidstapijten en belletjes. Alles baadt in een intiem slaapkamergevoel dat heel goed werkt, maar soms wat weinig variatie vertoont, waardoor de individuele nummers er niet altijd even goed uit komen. Een nummer als 'Lost in Forest' lijkt het bijvoorbeeld iets te veel van de sfeer te moeten hebben. Gelukkig wordt het gevolgd door de prachtige gitaarpartij van het instrumentale 'Ape Thanks Lamb'.

Boduf Songs maakt goede songs die in een lange traditie van singer-songwriters en alternatieve folk passen en geeft deze een experimenteel randje mee dat hen nog veel boeiender maakt. De sfeer zit juist, maar wordt af en toe iets te veel uitgebuit. Toch laat Mat Sweet zien dat slaapkameropnames met een gitaar en een stem erg spannend kunnen zijn en absoluut niet strikt voor mietjes.

Meer over Boduf Songs


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.