Het moet niet altijd groots van opzet zijn. Soms is een stuk  good old 7” vinyl voldoende. Zelfs wanneer beide kanten van het schijfje ingenomen worden door twee verschillende muzikanten die bovendien herwerkte versies van reeds eerder verschenen nummers spelen. Vreemd ook, met in het achterhoofd de wetenschap dat beide artiesten recentelijk nog een full-cd op de markt gegooid hebben. Toch kozen Boduf Songs en Jessica Bailiff voor dit opzet ter promotie van hun gezamenlijke tour in het voorjaar van 2013 en het mag gezegd worden, de split is een fraaie release geworden waarop de twee mooi haasje over spelen.

Is Boduf Songs’ ‘Decapitated Blues’ in originele opname (te vinden op ‘This Alone Above All Else In Spite Of Everything’ uit 2010) een track die drijft op synthesizers, voor de splitsingle wordt het nummer gebracht tegen de achtergrond van reverb-rijke gitaren. Alle stuwing uit het origineel valt weg, wat in combinatie met de intieme fluisterzang van Mat Sweet een fragiel, auditief  slow motion beeld oplevert. De ambitie van Sweet reikt echter verder dan het creëren van louter een wonderlijk mooie sfeer. Kleine, haast terloopse veranderingen in de eenvoudige akkoordopeenvolgingen of het plots in verschillende unisono lagen laten horen van de stem zorgen voor bescheiden, maar knap reliëf.

Naar het einde van de track kiest Sweet voor een meer expliciete uitwerking door nu echt verschillende zanglijnen te stapelen. Het breekbare op-de-schoot-van karakter van de muziek gaat er gelukkig niet door verloren.

Waar Sweet de keyboards inwisselt voor de snaren, gaat Bailiff de omgekeerde weg voor een nieuwe versie van ‘Lakeside Blues’. Het licht vloeiende getokkel van het origineel, te horen op ‘Feels Like Home’ uit 2006, maakt plaats voor statige, vibrerende keyboards. Net als Sweet speelt ze met het voorzichtig uitbouwen van het geluid door het werken met verschillende lagen stem die dezelfde melodie laten horen en het spaarzaam toevoegen van geluiden. Meer dan wat pulsen, een extra toontje van een keyboard of een zacht tikkende cimbaal moet het niet zijn om ook met deze track de luisteraar te betoveren.

De sobere muzikale aanpak is mooi assorti met het bescheiden formaat van de release. Gelukkig kan hetzelfde gezegd worden van de fijnheid van wat Bailiff en Boduf Songs hier laten horen. Lang zo gek nog niet, dat vervlogen singleformaat.

Meer over Boduf Songs, Jessica Bailiff


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.