In 1997 stuurde Jessica Bailiff een democassette op naar Kranky, een label dat zich vooral toelegt op folk en drone. Bailiff werd meteen binnengehaald en nam het jaar daarna haar debuutplaat 'Even in Silence' op met de hulp van Low-frontman Alan Sparhawk. Nu, drie albums en veel lof later, brengt Bailiff haar vierde album uit: 'Feels Like Home' gaat verder op de akoestische klank van haar vorige, titelloze plaat. Tegelijkertijd grijpt Bailiff op haar jongste terug naar haar eerste werk, waarin noise, drones en postrock primeerden.

Wat meteen opvalt aan 'Feels Like Home' is dat de plaat allerminst als thuis aanvoelt (tenminste, niet als mijn thuis): Bailiffs stem zwerft door ijle geluidslandschappen die niet zelden nogal naargeestig aandoen. De singer-songwriter schept een onbehaaglijke, wat spookachtige roes waarin je toch steeds kunt wegzinken. Dat doet ze door zorgvuldige herhalingen en een uitgekiende instrumentkeuze met een hoofdrol voor de akoestische gitaar. Zo drijft 'Lakeside Blues' op zwevende, dubbele zang en een af en toe achteruitgespoelde gitaartokkel. Bailiff gebruikt ook strijkers en feedback in haar klankspectrum. Vaak gaat het dan slechts om enkele noten, die ze laat doorzinderen zoals in 'Persuasion', dat repetitief opgebouwd is rond het zinnetje "Will he take her heart?".

Hoewel Jessica Bailiff een patent heeft op unheimliche, ijle muziek, weet ze haar plaat toch heel evenwichtig te houden. Haar nummers zijn nooit eenduidig spooky, maar bevatten een dubbelzinnigheid. In 'Feels Like Home' als geheel zijn ook lichtpunten te vinden die een tegenwicht bieden voor de eenzame duisternis. 'Spiral Dreams' ontstaat wel uit griezelige Russische stemmen, maar bloeit via een pianodrone open tot hoopvolle, noisy postrock.

'Feels Like Home' is een plaat die een wat verlaten grafsfeer weet te combineren met een troostend gevoel. Bailiff zalft en slaat met haar teksten en muziek, waarin ze moeiteloos rustig tokkelende gitaren met scheurende feedback combineert. Door haar perfecte gevoel voor dosering weet deze songwriter haar nummers heel geloofwaardig te maken: het ijle en duistere is duidelijk aanwezig, maar niet clichématig uitgesmeerd. 'Feels Like Home' is een plaat om zacht huiverend op weg te dromen.

Meer over Jessica Bailiff


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.