In popmuziek is er weinig moeilijker dan een publiek te ontroeren met enkel een stem en een gitaar. Toch is dat waar singer-songwriters van Nick Drake tot Elliott Smith altijd naar hebben gestreefd: muziek brengen in haar naaktste vorm, zonder al te veel franjes of supplementen. In diezelfde traditie is er nu Bon Iver (né Justin Vernon), wiens weemoedige debuutplaat 'For Emma, Forever Ago' de belofte van een glorieuze carrière inhoudt.

Vernon, vroeger actief bij de ter ziele gegane folkgroep DeYarmond Edison, heeft zijn eerste soloalbum opgenomen tijdens een overwintering in een desolate berghut in Wisconsin. Het was blijkbaar een erg inspirerende omgeving, getuige de negen uitstekende songs die op dit album zijn beland. Hier en daar zijn wat drums toegevoegd, een slideguitar of enkele blazers, maar in het algemeen is 'For Emma, Forever Ago' een soloplaat in de strengste zin van het woord. Vernon zingt echter zelden in mono: hij dubbelt zijn falsetstem of creëert een melodieuze massa van backing vocals, die doet denken aan de opvallende zangpartijen van TV on the Radio of zelfs eighties-popicoon Jimmy Sommerville. Muzikaal staan Vernons songs echter haaks op het werk van die artiesten: nummers als 'Flume' en 'Skinny Love' zijn pure countryfolk, terwijl 'Lump Sum' faux-kerkgezangen combineert met een geprogrammeerde 4/4-beat. In het soulvolle 'The Wolves (Act I & II)' slaagt Bon Iver erin zijn harmonieën zo natuurlijk te laten klinken dat ze één hemelse stem lijken zoals ook Crosby, Stills, Nash & Young dat konden. Al die vormelijke aspecten onthullen zich na herhaalde beluisteringen echter als bijzaak: het zijn Bon Ivers melancholische composities die hem tot een van de meest veelbelovende hedendaagse artiesten maken. Prachtnummers als 'Blindsided', 'Creature Fear' en vooral afsluiter 'Re:Stacks' maken van dit debuutalbum een ontroerende, soms pijnlijk mooie ervaring.

De negen songs op 'For Emma, Forever Ago' vormen een hoogstaand geheel dat blijft boeien en groeien bij elke beluistering. Bon Iver heeft met dit debuut voor zichzelf een torenhoge standaard geschapen die hij zal moeten overtreffen wanneer het tijd is voor een opvolger. Pas op dat moment zal het duidelijk zijn of er opnieuw een groot singer-songwriter is opgestaan.

Meer over Bon Iver


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.