Vijftien jaar oud zijn en de hele Britse brassbandwereld voor hongerend Afrika in beweging krijgen, je zal het maar doen. Briony Thompson, tromboniste bij de Stanhope Silver Band, kreeg hiervoor de hulp van World Vision, een christelijke liefdadigheidsorganisatie die strijd levert tegen armoede, honger en onrecht en die ook halfweg de jaren '80 betrokken was bij Live Aid. Vier bestaande brassbands en een all star band waren bereid om een cd op te nemen . Met de opbrengst wordt momenteel een schoolproject in het Ethiopische Adet gefinancierd.

Componist Alan Fernie verwonderde er zich wel openlijk over dat de muziek weinig tot geen relatie vertoonde met Afrika. De entourage besloot dan maar om een beroep t e doen op enkele componisten. Hun favoriet, John Williams, had te veel andere projecten maar schonk als goedmakertje twee gesigneerde partituren van 'Star Wars' en 'Harry Potter' voor de liefdadigheidsveiling. Ensembles uit de hele wereld werden aangezocht om de composities in te spelen, waaronder IP Brass en enkele toppers uit de Britse brassbandscene zoals Buy As You View, Fairey en Black Dyke.

De cd opent en sluit met opnames van zingende kinderen in de hoger genoemde school. Daartussen krijgt de luisteraar vijftien werken van de betere hedendaagse componisten in het genre plus nog maar eens versie van het nummer waar alles intussen meer dan twintig jaar geleden mee begon, 'Do They Know It's Christmas'. Afwisseling is troef: naast hun eigen mars geschreven door Roy Newsome en de volslagen gekte van de Oostenrijkers Mnozil Brass in 'Hansi im Deschungel' is er het mooie, filmische 'Kibera' van Ian Robinson en het dromerige 'Hymn for Africa' van Peter Meechans. Torstein Aagard-Nilsen, die al tweemaal het plichtwerk voor de Europese brassbandkampioenschappen mocht leveren, steekt met het uitbundige 'Fresh' Jan Magne Forde en zijn Afrikaans klinkende 'Kongolela', duidelijk naar de kroon. Diezelfde Forde houdt het ditmaal erg rustig met 'Mbabane'. 'Ivory Ghosts' is dan weer een Gavin Higgins aanklacht tegen de ivoorhandel, heel anders dan 'Dignity', dat auteur Alan Fernie in al zijn bescheidenheid een eenvoudig en vredig tussendoortje noemt. 'Nansi Imali' van Ladysmith Black Mambazo, een collectief dat sommigen zich nog zullen herinneren van hun werk met Paul Simon, kreeg een heel mooi arrangement mee en Kenneth Downie bewerkte op zijn beurt drie Afrikaanse religieuze liederen (waaronder het ook bij ons bekende 'Kum-Ba-Yah') in het prachtige 'African Trio' . Het mooiste werk is vermoedelijk 'Simba' van Rodney Newton, die zijn compositie niet onterecht de toevoeging "prelude en fuga voor brass band" meegaf.

'Into Africa' is een cd die heel gevarieerd is samengesteld en nooit ontgoochelt. Mooie muziek voor een mooi doel: meer moet dat niet zijn.

Meer over Brass Band Aid


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.